GMS' blogg

DENNA BLOGG UPPRÄTTHÅLLS AV EN NORMAL 'MEDELSON' OCH KOMMER ATT FYLLAS PÅ EFTER HAND SOM TEKNIKEN HINNER IFATT - ELLER TVÄRTOM! IBLAND BLIR DET 'BLOGGTORKA' MEN GE INTE UPP - MER KOMMER OCH DET FINNS EGENTLIGEN INGEN BEGRÄNSNING PÅ 'BLOGG' - VÄRT'!

Allt för Dig --- varsågod o sök bland sidorna nedan och mycket mera!

fredag 21 december 2007

Mot ljusare tider …


Årstidens växlingar är verkligen säkra påminnelser om universums storhet och när nu
Vintersolståndet 2007 närmar sig (i år 22 december) ser vi tydligare skillnad mellan ljus och mörker.
Vintersolståndet kallas den tidpunkt då solen står som lägst på himlen på norra halvklotet. Då är dagen där som kortast under året.
Vintersolståndet brukar inträffa runt den 21 december.
2007 inträffar vintersolståndet lördagen den 22 december 06:08 (UTC).

Varför då olika datum? Jo, vintersolståndet förskjuts knappt 6 timmar framåt varje normalår och drygt 18 timmar bakåt varje skottår som infaller vart fjärde år.
Vid vintersolståndet lutar jordaxelns norra del maximalt bort från solen, vilket medför att det norra halvklotet alltså får sin kortaste dag och längsta natt. Norr om norra polcirkeln går solen inte ens upp.
Omkring två veckor efter vintersolståndet befinner sig jorden som närmast solen.
Nu går det mot ljusare tider med längre dagar och det blir allt lättare att njuta av livet.
Norra halvklotet

Norra halvklotet, norra hemisfären, kallas den del av en planet som ligger norr om dess ekvator (gulmarkerat på bilden) Oftast syftar termen på jorden. På Jorden finns de flesta landområdena och 90 % av befolkningen på norra halvklotet. På norra halvklotet har man sommar i mitten av året (juni till augusti) och vinter i slutet av till början av året (december till februari).

torsdag 13 december 2007

13 december 1972 - åter från månen! ---35 år sedan!

Den som sist var på månen var Eugene A. Cernan, som lämnade månen 13 december 1972 - för 35 år sedan!

Eugene Andrew Cernan, född 1934, är amerikan och uttogs i astronautgrupp 3 Han var uppe i rymden tre gånger och blev den elfte mannen att gå på månen, han blev den "sista mannen på månen" då han var sist på månlandaren efter den tredje och sista rymdpromenaden.

Apollo 17, deras farkost, var den elfte bemannade uppskjutningen i Apolloprogrammet

och var den sjätte och senaste månlandningen. Det var den första natt-uppskjutningen och Apolloprogrammets sista.

En intressant bild av Cernans bilfärd på månen och

när rymdkapseln hämtades upp ur havet vid ankomsten till jorden
OCH JORDEN FRÅN APOLLO 17 13 DECEMBER 1972!

onsdag 12 december 2007

Lutfisk - vadåförnåt' - jättegott men smakar ändå inget…


Nu ligger den i blöt i stora kar o snart är det dags att njuta av denna traditionsbundna maträtt som är så jättegod men ändå inget smakar - lutfisken!
Här bara ett bar bilder som påminner och väcker tankar och känslor …

Senare kommer jag att skriva om min egen medverkan i lutningen för ’så där 100 år sedan’, inte riktigt men i min ungdom och vad jag minns. Tiderna förändras! Något om långans väg från havet till tallriken kommer också med och säg inte sedan att Lutfisk är dåligt!

lördag 1 december 2007

Kattens dag - 1 advent (1 o 2 december)



Cirka 1,2 miljoner katter i Sverige firar sin alldeles egna dag.


Syftet med att fira Kattens Dag är att höja kattens status.

Kattens Dag är till för dig som är kattägare, funderar på att skaffa katt eller bara är kattintresserad, med andra ord ’för alla’.



Katten har ’sedan urminnes tider’ funnits i människans närhet.

I min egen familj kunde vi av allergiskäl inte ha husdjur men jag har nu hos mina barn upptäckt deras, husdjurens, förtjänster, både hundars och katters.

Katten är mera självständig och klarar sig på ett annat sätt och ger en trevlig stämning i hemmet. (Så även hunden MEN nu är det kattens dag det gäller!)

Jag tror att husdjur ger ro och glädje och ibland även kan få vara ’samtalspartner’ och någon att vända sig till, någon att ta’ hand om.

Vi kan bara tacka för husdjuren av olika slag o glädjas åt dem, visst är de fina - och nyckfylla!









Det finns flera bra och intressanta sidor om katter på Internet.





































L O O K

L Ä S V Ä R T

  • Jag tycker mycket om att läsa udda litteratur, gärna böcker som gallrats ut från biblioteken och som Du kan köpa för en 'spottstyver'. Du finner bland dessa böcker sådana som inte är så väl kända vare sig till författare eller innehåll MEN de kan ibland vara nog så intressanta! Du har dessutom den fördelen att böckerna är Dina och att Du därmed kan göra de anteckninghar Du vill för att 'gå tillbaka sedan' (givetvis med blyerts!)

DAGENS CITAT .....

Dagens citat

SVANEN

SVANEN
Svanen är en verkligt graciös fågel ---

Tack för att just DU är intresserad!

Ja, om Du kommit till denna sida av en tillfällighet eller medvetet betyder inget - Du är LIKA VARMT VÄLKOMMEN och kanske min blogg kan ge Dig svar på något Du inte visste eller kanske saknade uppgifter om tidigare - i så fall har den ju fyllt sin uppgift! I annat fall har den i varje fall hållit mig sysselsatt stundtals och minnena har osökt kommit för mig!

Entré

Entré
En entré bör vara så inbjudande som möjligt och sommartid är det lämpligt med några blommor som fångar blicken och 'leder in' till entrédörren - varsågod! (Lägg märke till att krukan är uppställd på en cementsten och 2 'pinnar' - varför - jo för att göra det besvärligt för våra så kära spanska skogssniglar!!!) //Denna snigelfälla har ingen annan uppgift än att möjligen fördröja deras väg till maten - blommorna//

Resor

Resor
Drömresan! -ja, visst skulle det va 'häftigt' att sitta där i kapseln o se ut över jorden - en upplevelse onekligen men hur många är det som har den möjligheten. Låt Din drömresa bli mera realistisk och jordnära och målet kan vara nära eller långt bort, det är inte avståndet som gör resan minnesvärd och trevlig!

Varmvatten i överflöd

Varmvatten i överflöd
Geysir Island - ett fantastiskt landskap o en otrolig upplevelse - att se denna varma källa i ett egentligen ganska ödligt landskap utan träd och bara markvegetation - något vi har svårt att förstå med den svenska naturen inpå oss - så annorlunda!

Nutidshistoria

För en 29-a som upplevt 2WW som barn gick vissa händelser 'förbi' men finns där ändå o först som vuxen - eller rättare - äldre - kommer dessa händelser för en som en journalfilm - jag minns från före kriget att vi kunde köpa 'brus' i Vassbotten men att det i och med att kriget kom till Norge inte längre kunde gå över gränsen eftersom det fanns vakter på både den svenska och norska sidan, svensk respektive tysk militär, jag minns ex när nedskjutna flygare flöt iland döda med syrgasmask påtagen och skulle tas omhand, hur allierade flygplan som bombat städer i Tyskland följt svenska kusten för att undgå beskjutning o sedan tog kortaste sträckan tillbaka till England, hur tyska o engelska marinfartyg besköt varandra med spårljus och hur vi som barn gick upp i bergen för att bese 'skådespelet', jag minns när gengasen var det medel som drev fordonsparken och då bara nyttotrafik fick tilldelning av bildäck, jag minns när vattnet frös i köket pga de kalla vintrarna omkring 1940-talet o jag minns hur jag själv drabbades av att vår slöjdsal blev skolans skyddsrum, jag minns hur jag i krigets slutskede som ung hemvärnsman fick i uppgift att vakta tyska officerare som flytt från Norge och att dessa dagen efter lotsades ut på internmationellt vatten och gavs kurs till Danmark, jag minns ---

Naturen

Naturen
Blåklockan är en enkel men underbar blomma - mäktig med sin stora blåa eller vita klocka - men, är den ett ogräs??? För mig är den en av de blommor som växer bäst men den är inte odlad utan sprids bara, vilket gör att jag inte klipper gräset förrän knopparna syns. I annat fall tar man bort dessa underbara blommor, vilket skulle vara helt förkastligt - men de är ju ogräs!? Tänk på naturens alla former, färger och - dofter - och Du måste helt enkelt i ditt inre FÖRSTÅ att detta kan bara inte ha uppkommit ur ingenting. Det pratas då och då om en 'teori' där en utveckling skulle ha skett, bl a skulle djur ha utvecklat behov efter miljöer, bl a skulle kameler ha sina stora fötter för att inte sjunka ner i ökensanden. HUR GICK DETTA TILL? Under tiden kamelerna väntade på sin stora fötter stod de där nersjunkna till magen i öknen o bara väntade? Dumt o inte heller troligt! Den som kom med teorin, Darwin (engelsman född i Shrewsbury där han har en staty) trodde ju för övrigt inte själv på den efter de uttalanden han själv gjort! Vem kan för övrigt tro på en teori om man inte får se den överföras till verklighet?
Powered By Blogger

Upplevelser ---

  • Kinesiska muren var en verklig upplevelse men det blev tyvärr bara ett besök vid Badaling - kul att ha varit där och att ha beviset därpå i en liten ask.
  • Twin Towers hade jag glädjen att besöka vid ett besök i New York och min biljett därifrån är idag 'guld värd' eller mera pga det tragiska som hänt.

Om mig

Sotenäs, Bohuslän, Sweden
Jag är en tidig 29-a, mao en sann veteran. Född i Bohuslän den kallaste februarinatten det året har jag möjligen påverkats av kustens klimat både till kropp och själ. Kvinnan vid min sida var en genuin värmlandstös som jag saknar mycket sedan hennes hastiga bortgång för 7 år sedan. Det var den smygande förfärliga cancern som ändade hennes liv på 3 månader! På tal om veteran - hade jag varit en veteranbil hade jag varit befriad från skatt - märklig orättvisa1 En bil efter 25 år och en veteran INTE efter > 79 år!

Intressen

  • Hygien (främst livsmedels-) Kina Språk Kultur Hembygdsfrågor Familj Resor Nutidshistoria Släktforskning

Kommande ---

Bl a - utan speciell ordning
Mordbranden
När militären rekvirerade 'svanen'
Gripens nedskjutning
Första semestern - 3 dagar - vedlastning
Hälsning på tysk flygare o vv
Semestrar 'då och nu', från 3 - 32 dagar!
Lediga lördagar - va' ä de' för nåt'?
Inköp förr och nu!
Vedkörning från bl a norska gränsen
Nöjen då OCH NU?
Krigsminnen
Ransoneringen
Kalla vintrar
Mörkläggning
Svarta börshandeln
Hitler tog ifrån mig slöjden!
Gengasen
Kaninfarmare
När jag vaktade tyska officerare
Skurlov

Säg vad Du gillar eller inte gillar här!