Vem var då Lajka?
En hund som 3 november 1957 blev den första levande varelsen i omloppsbana runt jorden. Lajka var en cirka 6 kilogram tung blandrashona som hittats på gatan i Moskva. I början kallades Lajka för Kudrjavka ("Lilla krullet") och hade också smeknamnen Zjutjka ("Lilla skalbaggen") och Limontjik ("Citronen"). Också namnet Damka användes i den svenska pressen (DN, Expressen m fl 6/11). Den amerikanska pressen kallade Lajka för Muttnik (mutt = blandras) + Sputnik
Farkosten Lajka färdades i var inte byggd för att ta passageraren levande tillbaka till jorden – därför hade man lagt gift i maten som hunden fick med sig för att den skulle få en smärtfri död. År 2002 avslöjades det dock att Lajka, som tidigare hade blivit tränad i att sitta i små burar och trånga utrymmen, hade dött redan 5–7 timmar efter uppskjutningen till följd av stress och överhettning. Sonden fortsatte dock i omloppsbana och rundade jorden 2 570 gånger innan den återinträdde i atmosfären och brann upp 14 april 1958.
Varför skickade man då upp Lajka i rymden?
Man ville vara säker på att ett däggdjurs blodcirkulation och andning verkligen fungerade i tyngdlöshet. Innan man visste det var det ju knappast någon idé att satsa på att utveckla en rymdfarkost för människor.
/Sven Grahn/
Ett intressant 50-årsminne, som under åren framtill nu förenat länder?
Efter att under en USA-resa ha besökt Cap Kennedy (Cape Canaveral) och besökt platsen med tillhörande museum känna det nästan som om jag var med på resorna, både med Lajka och Christer Fuglesang även om jag bara sett uppskjutningsrampen på Kennedy Space Centre som platsen nu heter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar