Slaget vid Lützen 6 nov 1632 och Gustav Adolfsbakelser
Gustav II Adolfs död i ’slaget vid Lützen’ inträffade den 6 november 1632 och att dimman låg tät över slagfältet minns säkert de som läst sin historia om denne s k ’hjältekung’. Slaget var en del av 30-åriga kriget och gick fram och åter mellan Leipzig och Lützen. Jag har vid två tillfällen besökt ’slagfältet’ eller det som då var ett slagfält men som idag är ett minnesmärke. Där finns ett kapell och en minnessten + ett monument och i Lützens museum finns också en utställning.
Platsen kom under efterkrigstiden att befinna sig bakom järnridån, i Östtyskland. Allt bevarades med stor respekt och kan möjligen vara ett mål att besöka om man nu vill levandegöra historien.
Leipzig och Lützen är för övrigt två städer väl värda ett besök, Lützen en liten obetydlig stad på landet och Leipzig en på gränsen till storstad men med en spöklik innerstad. Den östtyska
revolutionen började här och många östtyskar lämnade staden och flydde till västtyskland. Flera 6-7 våningars hus i city är tomma sånär som markplanet där affärer är inhyrda. En modern spökstad!
Gustav II Adolf är också mycket intimt förknippad med staden Göteborg och det mest bestående minnet av honom är - tror jag - Gustav II Adolfsbakelserna, ett ’måste’ på kungens dödsdag, 6 november.
I mer än 100 år har göteborgarna firat den 6 november med anledning av konung Gustav II Adolf och slaget vid Lützen 1632 genom att äta Gustav Adolf-bakelser. Det finns olika historier om dess tillkomst men såväl en konditor Rubensson som släkten Bräutigam omnämns som upphovsmän. Gustav Adolf-statyn i Göteborg gjordes av Göteborgsskulptören
Bengt Erland Fogelberg och invigdes den 18 november 1854.
Gustav Adolfs-bakelsens hemort är Göteborg. Flera konditorsläkten strider om äran att, någon gång på 1890-talet, ha lancerat bakverket. Det är inte utförandet utan utsmyckningen som är karakteristiskt för bakelsen. Den prydes av kungens pipskäggiga profil, präglat i marsipan. Gustav Adolfs-bakelserna, som ursprungligen hörde ihop med skolungdomens 6 november-firande, har spritt sig till många städer och är numera det mest påtagliga minnet av hjältekonungen.
Recept:
Gustav Adolfs bakelser, ca 12 st
3 ägg 1 1/2 dl socker 2 dl (120g) vetemjöl 1 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda samman mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda i ugn, 250°, ca 5 minuter. Stjälp upp kakan på galler och dra bort bakplåtspapperet. Om det inte lossnar, pensla med lite kallt vatten. Ta med runt mått ut 24 bottnar. Lägg ihop bakelserna två och två med vinbärsgelé och gräddkräm emellan. Arbeta mandelmassan smidig. Kavla ut den till en rektangulär kaka. Sporra ut breda remsor och lägg runt bakelserna. Spritsa eller lägg vispad grädde ovanpå. Garnera till sist med chokladfigurer utskurna i smält blockchoklad.
Fyllning: svart vinbärsgelé och gräddkräm
Gräddkräm: 3 dl kaffegrädde 2 äggulor 1 msk socker 1 msk maizena 2 tsk gelatinpulver 2 dl vispgrädde 2 tsk vanillinsocker
Blanda grädde, äggulor, socker och maizena i en tjockbottnad kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den blir tjock. Rör ut gelatinpulvret i lite varmt vatten och blanda ner. Låt krämen svalna. Vispa grädden till hårt skum och blanda ner i krämen, smaksätt med vanillinsocker.
Garnering: 350 g mandelmassa 2 dl vispgrädde 12 chokladfigurer
L Ä S V Ä R T
- Jag tycker mycket om att läsa udda litteratur, gärna böcker som gallrats ut från biblioteken och som Du kan köpa för en 'spottstyver'. Du finner bland dessa böcker sådana som inte är så väl kända vare sig till författare eller innehåll MEN de kan ibland vara nog så intressanta! Du har dessutom den fördelen att böckerna är Dina och att Du därmed kan göra de anteckninghar Du vill för att 'gå tillbaka sedan' (givetvis med blyerts!)
Tack för att just DU är intresserad!
Ja, om Du kommit till denna sida av en tillfällighet eller medvetet betyder inget - Du är LIKA VARMT VÄLKOMMEN och kanske min blogg kan ge Dig svar på något Du inte visste eller kanske saknade uppgifter om tidigare - i så fall har den ju fyllt sin uppgift! I annat fall har den i varje fall hållit mig sysselsatt stundtals och minnena har osökt kommit för mig!
Nutidshistoria
För en 29-a som upplevt 2WW som barn gick vissa händelser 'förbi' men finns där ändå o först som vuxen - eller rättare - äldre - kommer dessa händelser för en som en journalfilm - jag minns från före kriget att vi kunde köpa 'brus' i Vassbotten men att det i och med att kriget kom till Norge inte längre kunde gå över gränsen eftersom det fanns vakter på både den svenska och norska sidan, svensk respektive tysk militär, jag minns ex när nedskjutna flygare flöt iland döda med syrgasmask påtagen och skulle tas omhand, hur allierade flygplan som bombat städer i Tyskland följt svenska kusten för att undgå beskjutning o sedan tog kortaste sträckan tillbaka till England, hur tyska o engelska marinfartyg besköt varandra med spårljus och hur vi som barn gick upp i bergen för att bese 'skådespelet', jag minns när gengasen var det medel som drev fordonsparken och då bara nyttotrafik fick tilldelning av bildäck, jag minns när vattnet frös i köket pga de kalla vintrarna omkring 1940-talet o jag minns hur jag själv drabbades av att vår slöjdsal blev skolans skyddsrum, jag minns hur jag i krigets slutskede som ung hemvärnsman fick i uppgift att vakta tyska officerare som flytt från Norge och att dessa dagen efter lotsades ut på internmationellt vatten och gavs kurs till Danmark, jag minns ---
Upplevelser ---
- Kinesiska muren var en verklig upplevelse men det blev tyvärr bara ett besök vid Badaling - kul att ha varit där och att ha beviset därpå i en liten ask.
- Twin Towers hade jag glädjen att besöka vid ett besök i New York och min biljett därifrån är idag 'guld värd' eller mera pga det tragiska som hänt.
Intressen
- Hygien (främst livsmedels-) Kina Språk Kultur Hembygdsfrågor Familj Resor Nutidshistoria Släktforskning
Kommande ---
Bl a - utan speciell ordning
Mordbranden
När militären rekvirerade 'svanen'
Gripens nedskjutning
Första semestern - 3 dagar - vedlastning
Hälsning på tysk flygare o vv
Semestrar 'då och nu', från 3 - 32 dagar!
Lediga lördagar - va' ä de' för nåt'?
Inköp förr och nu!
Vedkörning från bl a norska gränsen
Nöjen då OCH NU?
Krigsminnen
Ransoneringen
Kalla vintrar
Mörkläggning
Svarta börshandeln
Hitler tog ifrån mig slöjden!
Gengasen
Kaninfarmare
När jag vaktade tyska officerare
Skurlov
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar