Ordet "jordgubbe" finns i svenska språket sedan 1841. ’Gubbe’ är från början ett dialektord och betyder ’liten klump.’
Vilda jordgubbar finns över stora delar av Amerika, Europa och Asien. I Europa finns vilda smultron, som är den form av jordgubbe som romarna kände till. Plockning av vilda smultron var intill 1300–talet det sätt man fick jordgubbar på, men därefter började odling på insamlade plantor. På 1700–talet började man använda en av de vilda formerna från Nordamerika och först i slutet av 1800–talet uppstod den art av jordgubbar vi känner idag.
Denna art har stora frukter, söt och aromatisk smak och är en korsning mellan scharlakansjordgubbe (namnet pga sin livliga röda färg) från Nordamerika, och Chile–jordgubbe från Sydamerika.
Idag odlas jordgubbar över stora delar av världen med USA, Polen, Japan, Italien, Spanien och Belgien som de största producenterna.
Försäljningsperiod är nu hela året då vi importerar från länderna ovan.
Under sommarmånaderna finns svenska jordgubbar. På bilden ser Du självplockning i USA men det är likadant här - fast då är jordgubbarna svenska! (men kanske plockarna utländska?)
(När Du äter äpplen kan Du tydligt märka olika smaker och känner ofta igen de olika sorterna på skalet. Jordgubbarna skiljer Du kanske inte åt lika lätt MEN det förekommer olika sorter - opfta beroende på var de odlas - klimat, jordmän etc)
Att vi här i Sverige betraktar svenska jordgubbar som så speciella har säkert sin förklaring i att de kommer i lagom tid till midsommar och därför ofta dukas upp som dessert efter traditionsenlig sill med färskpotatis.
Skulle det finnas någon orsak att framhålla ’svenska’ jordgubbar framför andra så skulle det vara för att värna om våra odlares möda och behålla pengarna inom landet men så fungerar inte ’marknaden’ idag!
Obestridligt är i alla fall att allt är störst i USA - även jordgubbarna!
Då jag var ung fanns endast lokalt odlade jordgubbar och de var givetvis alltid svenska men under mina många och ibland långväga resor har jag vinnlagt mig om att smaka de specialiteter som finns där jag färdats fram – även jordgubbar – OCH de har smakmässigt inte kunnat skiljas åt från de svenska men däremot har jordgubbar även på långt avlägsna platser påmint mig om och associerat till just – MIDSOMMAR!En liten underskrift till en amerikansk dessert i jordgubbstider ser Du nedan i original!
Strawberry Shortcake
Nothing could be a more typical, totally American, dessert than strawberry shortcake. Plus what could taste better during your local strawberry season? Denna amerikanska specialite är väl känd och mycket omtyckt av alla åldrar - se/lyssna på bifogade videos.
Bland annat I Hollis I New Hampshire i USA, som jag känner till, utses och kröns varje år en Jordgubbsdrottning
NU är det strax dags för min färska potatis och sill och därefter jordgubbar med grädde!
(Potatis kallades förr 'jordpäron' o det innebär att hela min måltid idag blir fruktbetonad - sillen slinker ju bara med av bara farten)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar