GMS' blogg

DENNA BLOGG UPPRÄTTHÅLLS AV EN NORMAL 'MEDELSON' OCH KOMMER ATT FYLLAS PÅ EFTER HAND SOM TEKNIKEN HINNER IFATT - ELLER TVÄRTOM! IBLAND BLIR DET 'BLOGGTORKA' MEN GE INTE UPP - MER KOMMER OCH DET FINNS EGENTLIGEN INGEN BEGRÄNSNING PÅ 'BLOGG' - VÄRT'!

Allt för Dig --- varsågod o sök bland sidorna nedan och mycket mera!

måndag 31 mars 2008

Blogg-ledig—resumé 18-25 mars 2008

Efter mitt blogg-uppehåll 18 - 25 mars återkommer jag här med lite’ från min småländska vecka kombinerad med påsklov. På resan till Höglandet på tisdag 18 mars hade jag sällskap av ett barnbarn, som varit hos mig några veckor för praktik i ett företag här på orten. Det har varit en trevlig tid för mig att inte varje dag vara ensam (mer om detta senare!) som jag nu varit sedan nära 7 år då min hustru så oväntat somnade in en vacker Majmorgon. Jag tror att mitt barnbarn också trivdes här och hon gav i varje fall inga tecken på motsatsen.

På ’ort och ställe’ onsdagen 19 mars var en ’slappardag’ då jag åtagit mig matlagningen
och det blev då frikadeller, som enligt mitt språkbruk är kokta köttbullar! I Danmark och ibland på andra platser kallas stekta köttbullar för frikadeller men för mig är frikadeller kokta och köttbullar stekta! Detta föll så väl i smaken att jag fick en beställning till någon dag ytterligare innan återresan till hemorten.
På torsdag 20 mars bar det iväg till en grannstad för att fixa o dona med tandreglering för ett av barnbarnen, därefter inköpsrunda, kinamat och allmänt strosande på ’stan’.
För mig som bor i storstan’s närhet är detta en mindre idyll där allt finns inom räckhåll, så ex frisören. Jag gick från garaget på en skylt där det angavs att pensionärspriset var 160 SEK o då jag var ganska långhårig blev det ett besök för att bli lite’ tillklippt. Kaffe och kaka var tydligen obligatorisk början och som flertalet utifrån andra länder hitkomna personer var de öppna och pratsamma. Innehavarna/de anställda var från olika länder med olika religioner och en av dem sa’ att ” --- i våra hemländer var vi fiender men här är vi vänner!”

Under tiden jag blev tillklippt gjorde min ena dotter med 2 söner besök hos Kapp Ahl och Dressman för inköp av kostym till äldste killen, 15 år.
Han blev nog lite’ stolt då han såg sig i kostym och vit skjorta men slipsen fick vara. Detta var hans första kostym och jag var glad att jag som morfar fick uppleva detta ögonblick!
Skor och strumpor blev det ju också i matchande färger o det blev en ännu snyggare kille, vad annars med en sådan morfar!? Ja, vad är det man säger ”Kläderna gör mannen!” eller på utrikiska, = Sveriges snart? första språk! Dressed for success!?

Som välkommet avbrott i inköpsrundan blev det ”RAST – VILA” på en kinarestaurang o alla hittade något som tilltalade sinne och smak. Det är faktiskt inte dyrare att äta en riktig måltid på en kinarestaurang än det är att fika på ett av stans kaféer, fantastiskt!

Det blev en heldag men så blev det också en hel del uträttat. Den yngre brodern, som vid detta tillfälle fick stå tillbaka eftersom han inte saknade kläder i samma omfattning, hade iakttagit att ”mamma har köpt mycket till Dig nu o då får Du vara glad för det och det är Du väl?” – det kändes bra att höra.

NETTO fick också besök o några prisvärda livsmedel inhandlades.

Vid sen hemkomst var det ju bra att middagen var avklarad och jag som hade lovat diska!!! (Det hade jag ju inte gjort men hade jag bara vetat ---).

Så var det dags för veckans första kladdkaka av två. Jag hade lovat den yngsta killen att få baka kladdkaka vid besök hos mig tidigare men tiden bara gick och ingen kladdkaka blev bakad – då! Vilken glädje att se denne 10-åring greja o dona med utrustning och ingredienser för att slutligen få bjuda åpå detta underverk för visst var det ett sådant. Den var sannerligen god vill jag säga och mamman hade ytterligare förgyllt kakan med mandariner och vispad grädde! MUMS!

Nästa dag var det långfredag, 21 mars, och anledningen till benämningen kan ju (möjligen) vara att det är få saker att ägna sig åt och att dagen därför blir extra lång! Vi vet nog alla att det ligger en djupare orsak bakom men visst är denna dag extra ’l å n g!

Läsning av romanen Änglar och demoner av Dan Brown blev min sysselsättning och boken är onekligen läsvärd även om äventyret var i det mest fantasifulla slaget. Den handlar om Harvardprofessorn Robert Langdon, och hans jakt efter en mördare tillhörande ett naturvetenskapligt sällskap, hela tiden kämpandes mot klockan.
Det är bekräftat att boken kommer att bli film och utkommer den 12 december 2008, med Tom Hanks i huvudrollen.
Samma författare har skrivit den mer kända Da vinci koden

Denna dag hade sin höjdpunkt i att min son på orten med sin familj hade bjudit syskonen och syskonbarn + mig på släktträff kl 15.00 och framåt. Det var verkligen trevligt och vi var 16 st på kalaset, som bestod av allsköns goda tilltugg på en ’planka’ med rätter såsom ostar, skinka, rostbiff, potatissallad och frukter av olika slag. Äldste sonen med familj skulle ha kommit men förkylning satte hinder i vägen. Vädret var väl inte heller det bästa men detta hade inte hindrat.
Oftast är ju träffar inom familjen tillfällen då någon av släktingarna inte är där och man träffas för avsked (begravning) av den som saknas. Jag som ålderman gladde mig därför särskilt mycket åt att min sonhustru och son på orten tagit initiativet till denna träff där JAG vid detta tillfälle hade möjligheten att närvara, varmt tack till Er för initiativet och till alla för er närvaro. De som ej kunde närvara hade vi alla i tankarna och hoppas på en inte alltför avlägsen upprepning.

Lördagen 22 mars = påskafton och då skall vi enligt tradition äta en massa ägg. Jag tror inte äggåtgången är lika stor idag som tidigare men visst äts det ägg. Jag läste i METRO tror jag det var att ’man’ inte åt mer än 1-3 ägg och bara i undantagsfall flera. Tidigare skulle samma fråga ha fått ett annat svar tror jag – kanske 5-6 ägg eller flera!

I samband med påsk och ägg kan noteringarna nedan vara befogade:

Did You Know?
To keep the quality, flavor, color and nutritive value of eggs, it's important to refrigerate them. As eggs lose their freshness, whites become thinner and yolks flatten out.
To retain freshness, store eggs in their cartons in the refrigerator. This way, moisture loss is kept as low as possible.
If a food looks spoiled when you take it out of the refrigerator, has something weird growing on it, smells funny, or in any other way makes you think about whether you should eat it, it's best to discard it. Never taste food you're not sure about. WHEN IN DOUBT, THROW IT OUT!
Do a Fresh Test
Since eggs lose their freshness, the longer they are stored, you want to make sure the eggs you use in cooking or baking are fresh. Opening up a rotten egg is a stinking mess!
Get an egg, and place it in a bowl of water. If the egg sinks, it's fresh. If the egg floats, it's old and it might be rotten.
How Does It Work?
Every egg has an air space that gets larger as the egg gets older. A rotten egg floats because its air space is larger than a fresh egg's air space

På påskaftonens kväll var vi tillsammans på en högtidlig tillställning då bästa kläderna kom väl till pass.

Söndagen 23 mars var det dags för bredbandsinstallation hos min dotter o två ’killar’ kom och ändrade det som varit tidigare till det nya med bredband i telefonjacket. De upptäckte att det var minnesbrist i datorn – VEM HAR INTE DET? Bara DET att datans minnesbrist är lättare att åtgärda än vår egen. För några hundralappar ökades minnet med två tredjedelar o det som ökades heter RAM-minne o skall ge snabbare dator.

Måndag 24 mars var en ’röd dag’ o inte mycket mer än lite’ ’hit och dit’ transport skedde men datorn hämtades med sitt utökade minne o visst märktes det! (Jag minns från min yrkesverksamma tid att min dators minne på arbetsplatsen också behövde minnesökning o så en dag kom det – MINNET- och det ropades i korridoren att ”nu har XX:s minne kommit o det ligger på skrivbordet” – alla ville se mitt minne!

Tisdagen, 25 mars, första vardagen efter helgen – började påsklovet o barnen var givetvis glada över ledigheten. Den lille bagaren/konditorn gick till verket igen o det var dags för veckans andra kladdkaka, lika god som den första! Receptet ser Du nedan!

Kladdkaka
ca 15-20 min
2 ägg3 dl socker100 g smält smör2 dl vetemjöl3 msk kakao1 msk vaniljsocker
Vispa ägg och socker pösigtBlanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och häll ner i äggsmeten.Tillsätt sedan smöret.
Smörj form med matfett och ströa sidorna med ströbröd. Använd med fördel en kakform med löstagbar botten.Grädda i 175° ca 15-20 min
Denna gång var det extra festligt då ‘konditorn’ upptäckte att det fanns två burkar mandariner! Kladdkakan smakade opm möjligt ÄNNU bättre denna andra gång under veckan!

Onsdag 25 mars var planerad dag för hemresan men jag hade sagt att om ’busvädret’ = snön gör det svårt att ge sig iväg de > 20 milen kan jag vänta tills torsdag! Barn är härliga och barnbarn inte mindre härliga. ’Konditorn’ sa’ när han fick höra detta att han ’hoppas det blir busväder’ (så att jag skulle bli kvar) – det är inte lätt att vara ödmjuk när man är så populär, eller hur?

Nu blev det hemresa på onsdag sedan vi fikat och ätit bakelser från ortens konditori o jag fick på detta sätt möjlighet att återgälda det min ena dotter planerat för och tänkt sig, nämligen att ta’ med sig moccabakelse då hon skulle ha kommit för att hämta det barnbarn jag nämnde om i början av denna resumé.

Nu måste det bli och blev en vit vecka i verklig bemärkelse (med snö ner än under hela vintern, ca 20 cm) men också i symbolisk mening då de trevliga tillfällena med vin och Irish coffee ligger bakom mig/oss.

Hemresan innebar ett mer eller mindre obligatoriskt uppehåll med inköp hos Lidl och för mig med många utlandsresor i bil genom Europa bakom mig är varje besök ett återseende av landet ifråga där Lidl har sin hemvist, Tyskland.
Jag tackar nu pausfågeln för denna gång för god vakt och kände mig trygg och välkomnad av en välskött röd Streptocarpus på köksbordet!

fredag 28 mars 2008

S o m m a r t i d 2008

När man övergår från normaltid till sommartid ska klockan ställas fram en timme.

Även om sommartid är vanligt i Europa och Nordamerika, är det något som större delen av världens befolkning inte använder.

Sommartid innebär att lokal tid justeras fram (vanligtvis en timme) under en del av året för att bättre nyttja den ljusa delen av dygnet under sommaren.

Sommartid används i omkring 70 länder runt om i världen, mer än hälften av dem i Europa.
I tropikerna är sommartid ovanligt (men förekommer), eftersom skillnaden mellan sommar och vinter är mindre. Även i länder närmare polerna gör sommartid mindre nytta eftersom dagsljuset på sommaren i många fall sträcker sig hela det vakna dygnet (trots det har de länderna i allmänhet sommartid).
2008 börjar sommartiden inom EU den 30 mars och upphör den 26 oktober.

måndag 17 mars 2008

BLOGG - paus över påskdagarna 2008


När Du ser denna mångfärgade fågel undrar Du givetvis över dess namn? Jodå, det gjorde jag också och jag har ännu inte lyckats få fågeln att avslöja det - inte ens för mig!
Jag har min egen benämning
- PAUSFÅGELN -
och har Du ett namn Du tror skulle accepteras får Du gärna höra av Dig.
Mina planerade pauser i bloggandet kommer att föregås av min pausfågel - med eller utan namn!

lördag 15 mars 2008

Mindre känd medicinsk storhet - JOSEPH LISTER

I den engelska medicinska tidskriften The Lancet publicerade Joseph Lister den 16 mars 1867 den första medicinska artikeln om upptäckten av behovet av antiseptisk kirurgi. Lister bidrog mycket till förståelsen av orsakerna till vissa sjukdomar, dålig hygien.

Joseph Lister levde och verkade samtidigt som bl a den mera kände Louis Pasteur. Joseph Lister upptäckte inga bakterier ss Pasteur eller mediciner som Flemming (antibiotica) men han kunde se sambandet mellan graden av hygien på sjukhus och dödstalen efter operationer. Av denna orsak har han nämnts som ”Fadern till
antiseptisk kirurgi”. Lister såg det starka behovet av handtvätt för kirurger före och efter operation och även användning av handskar.

Joseph Lister är en av de minst kända men ändå mest viktiga personerna inom sjukvården!

Två frimärken gavs ut I september 1965 för att ära Lister för hans idoga arbete för att genomföra antiseptisk kirurgi. Lister är en av engelska kirurger som ärats med ett monument i London. Lister’s finns i Portland Place.

1879 benämndes Listerine mouthwash (munvatten!) efter honom för hans arbete med antiseptik. Bakterien Listeria har också uppkallats till hans ära efter honom och typad som en livsmedelsburen pathogen Listeria monocytogenes.

Joseph Lister är en av våra mindre kända storheter och jag bifogar intressanta länkar nedan där Du själv kan förvissa Dig om denna persons kraft och förmåga!

Antiseptic Principle Of The Practice Of Surgery, 1867
http://www.fordham.edu/halsall/mod/1867lister.html

http://www3.telus.net/st_simons/cr9801.htm
DR. JOSEPH LISTER: MEDICAL REVOLUTIONARY

http://cancerweb.ncl.ac.uk/cgi-bin/omd?Joseph+Lister
JOSEPH LISTER

Joseph Lister (1827-1912)
http://www.surgical-tutor.org.uk/default-home.htm?surgeons/lister.htm~right

onsdag 12 mars 2008

12 mars 1884 Coca-Cola i flaskor första gången.

Coca-Cola har egentligen haft en ’lång väg’ innan vi som nu har den tillgänglig ’överallt’. Först såldes den bara på apotek i Amerika och därefter utökades försäljningen med utvalda näringsställen. Först i och med flaskförsäljningen blev den tillgänglig ’överallt’ i obegränsad omfattning. Receptet är uppdelat i två delar, förvarade i skilda kassaskåp i Atlanta där också huvudkontoret finns + ett Coca-Cola-museum.

Coca Cola är idag känt för alla men mindre känt är kanske att det var en svensk som formade flaskan som den ser ut idag! (t.v.)

Alexander Samuelson föddes den 4 januari 1862 i Kareby socken, Kungälv (Göteborgs och Bohus län - idag Västra Götalands län), emigrerade till USA 1883 och dog1934 i Indiana, USA,.
Han arbetade på Surte glasbruk innan han emigrerade.
Alexander Samuelson var glasingenjör och formgav 1915 Coca-Colas berömda glasflaska, som introducerades 1916, åtminstone återfinns hans namn på patentet. Samuelson var en hög chef på Chapman Root Bottling Company och det har hävdats att det i själva verket var Earl R. Dean som ritade flaskan.
Flaskan blev världens mest välkända varumärke och varuförpackning. Flaskans ursprungliga utseende var inspirerat av kakaobönans form och betydligt buktigare än den som slutligen gick i produktion. Kravet var att flaskan skulle kunna särskiljas i alla situationer, till och med i mörker och av blinda personer och att den skulle vara närmast okrossbar OCH att ev kross skulle kunna härledas till Coca Cola. Höga krav men alla uppfylldes enligt specifikationen. Det geniala med flaskan var att den var greppvänligt, hade ett oförväxlingsbart utseende och att glaset inte splittrade när det tappades. Till en början tillverkades flaskan i en blå, en grön och en glasklar variant.

Intressant läsning om denna världsomfattande dryck finner Du bl a hos Wikipedia och givetvis på Coca-Colas egen hemsida. Du får många ’träffar’ bara genom att söka på Coca-Cola!



The Coca-Cola Company, grundat 1902 i USA, är en internationell dryckestillverkare vars mest kända produkt är Coca-Cola som säljs i länder över hela världen. Huvudkonkurrenten är PepsiCo.
Det första Coca-Cola-koncentratet tillverkades av apotekaren John Styth Pemberton den 8 maj 1886 i Atlanta. Pemberton sålde 1887 sitt recept för 1 200 USA-dollar till Asa Griggs Candler. Redan 1895 kunde man köpa Coca-Cola i hela USA. Först 1953 kom drycken till Sverige, vilket är ganska sent om man jämför med till exempel Tyskland som har haft drycken sedan 1929. Fram till 1953 var coladrycker förbjudna i Sverige eftersom de innehöll fosforsyra och koffein. Den första coladrycken som började säljas i Sverige var Cuba-cola som lanserades tre månader innan Coca-Cola kom till Sverige.
Redan 1895 kunde man köpa Coca-Cola i hela USA, men dryckens genombrott som något av en nationaldryck kom först under andra världskriget då företaget, sponsrat av den amerikanska armén, opererade ett antal mobila fabriker utomlands för att kunna erbjuda drycken till amerikanska soldater i fält i princip varhelst de befann sig. 230 länder och 98 % av världens befolkning känner till varumärket.

tisdag 11 mars 2008

Förbud mot tändare utan spärr fr 2008 03 11

Godkända tändare!


SVERIGE Från och med tisdag 2008 03 11 blir det förbjudet att sälja engångständare utan säkerhetsspärr i Sverige.


EU-kommissionen inför på tisdagen ett förbud mot de osäkrade tändarna. Orsaken till beslutet är att det varje år inom EU orsakas 1.200 bränder av barn som leker med tändare.
Ett liknande förbud har funnits i USA i tio år vilket minskat bränder och dödsfall väsentligt. Inom EU uppges cirka 30 barn dö i olyckor med tändare.


På tisdag inför 13 länder inom EU förbudet. I Sverige kommer Konsumentverket kontrollera att förbudet följs i butikerna. Svenska konsumentvägledare kommer under våren att testa tändare i butiker för att se att de inte saknar säkerhetsspärr. De som bryter mot förbudet kan beläggas med en straffavgift.
Tändare med leksaksliknande utseende är förbjudna!


Solstickan – en barnsäker tändare

Swedish Match lanserar en ny Cricket-tändare med den välkända Solstickan som symbol. – Tändarna är barnsäkra enligt nya EU-regler och då är det såklart extra passande att ha Solstickepojken på dem. Stiftelsen Solstickan samlar årligen in miljontals kronor som skänks till olika aktiviteter för sjuka barn och äldre, säger Anna Lekander, pressansvarig varumärken, Swedish Match Division Nordeuropa. Nya EU-bestämmelser kräver att tändare har en säkerhetsspärr som försvårar för barn att tända dem. Från och med den 11 mars 2008 måste alla tändare som säljs vara så kallade CR-tändare (child resistant). En tändare anses vara barnsäker när mindre än 10 av 100 barn i åldrarna 3,5–4,5 år kan tända den. Av Swedish Match tändare i Sverige är den stora majoriteten redan idag barnsäkra. Solstickans historia Stiftelsen Solstickan har sedan 1936 samlat in över 100 miljoner kronor till förmån för sjuka barn och gamla. Det har skett genom att en viss summa pengar per varje köpt tändsticksask eller tändare skänkts till stiftelsen. Konstnären Einar Nerman har skapat den berömda etiketten med Solstickepojken, som troligen är världens mest reproducerade konstverk. Nermans son Tom stod modell för etiketten. Stiftelsen delar varje år ut Solstickepriset som går till en person som gjort en insats utöver det vanliga – helst vid sidan av sitt yrke. Dessutom delar stiftelsen ut tio forskarstipendier. Fem öre per Solsticke-tändare skänks till fonden.

Rymd-trafik - delvis okänd?)

Det sker något högt över våra huvuden - något vi inte kan se men som ändå finns där - rymdtrafik! Vi tänker då bl a främst på alla flygplan som för med sig tiotusentals personer från och till olika destinationer - en del av vår vardag. Likaså 'skeppas' idag flera av våra livsmedel med fraktflyg - Cargo - och när Du ex äter druvor plockade i Peru 'igår' eller blåbär från Chile är även detta en del av av vår vardag nu 2008, det som bara för några år sedan var en omöjlighet, en utopi!

Till den internationella rymdstationen ISS flygs personer i rymdfärjor för utbyte mot de som varit där en tid för olika uppdrag och viss last medförs givetvis också.

Mera okänt tror jag ändå det är att speciella obemannade lastfarkoster skickas från jorden till rymdstationen och dockas - ansluts - till densamma för att lämna sin last. En sådan lastkapsel med namnet Jules Verne sändes iväg i lördags och en rymdfärja med personer ombord åker imorgon.

En intressant svensk rymdblogg lämnar jag adress till nedan och även till 2 videos från YouTube där Du kan se 'verkligheten'. YuoTube har för övrigt flera lioknande inslag + en mängd annat intressant!


Bilden Du ser i detta inlägg är Väderöbod på västkusten från rymden. Du ser Väderöbod vid pilen!

måndag 10 mars 2008

ENDEAVOUR i rymden igen 11 mars 2008

STS-123 är numret på den rymdfärd som den 11 mars 2008 skall genomföras till den Internationella rymdstationen ISS,
av rymdfärjan Endeavour.


Den kommer att leverera den första modulen av det japanska laboratoriet Kibö och det kanadensiska Dextre-systemet.
På lördag 2008-03-08 började nedräkningen inför uppskjutningen på tisdag 2008-03-11


Bilderna visar Endeavour färdig för start, målet för resan ISS, en tidigare landning av Endeavour och uppdragets 'logo' - det är alltid en för varje uppdrag och på Cap Kennedy finns det - givetvis - souvenirbutik där Du bl a kan köpa T-shirts med märket för respektive rymdfärd + mycket, mycket mera. Cap Kennedy är verkligen värt ett besök och det är förvånansvärt hur naturen 'lever' trots all aktivitet. Här finns örnar, alligatorer, sköldpaddor och ormar bl a. Du blir 'bussad' på den sightseeing jag skulle rekommendera och ser djuren på behörigt avstånd. Ett 'måste' är också att besöka rymdmuséet.

Har Du gott om pengar kvar finns ju Disneyland i Orlando inte så långt borta. Tänk på att det i Orlando finns möjlighet att hyra lägenhet för några dagar och Du nedbringar kostnaden avsevärt. Du måste besvära Dig med att övervara en lägenhetsvisning men det är ju överkomligt!

Sluta INTE att sluta - R Ö K A



Uncle SAM ser Dig!!!

ICKE RÖKARE - dagen 8 mars 2008

Ja, det är nästan inte en dag på året som inte ägnas åt något visst syfte och just den 8 mars 2008 var en dag att sluta röka!

Rökningens konsekvenser beskrivs i både text och bild o jag låter här bilder säga vad budskapet vill förmedla - de säger som talesättet är "--- mer än 1000 ord".

GE INTE UPP ATT SLUTA!

lördag 8 mars 2008

VÄRLDSNJURDAGEN 13 mars 2008

Njurarna är mycket viktiga organ i vår kropp.

När kroppen förbränner föda så bildas avfallsprodukter, bland annat urinämnen. Dessa ämnen förs bort från kroppen när vi kissar och svettas. Urinen, bildas i kroppens båda njurar. Man kan säga att njurarna fungerar som kroppens reningsverk. En njure är formad som en böna, är ungefär lika stor som en knuten hand och väger ca 150 gram.

Allt blod som strömmar genom kroppen passerar njurarna. Under ett dygn passerar över tusen liter blod genom dina njurar. När blodet passerar genom njurarna rensas det från urinämnen och vissa salter. Blodet renas alltså, och det renade blodet går tillbaka till hjärtat. Det som blir över bildar urin, eller kiss.

I världen sker idag en stadig ökning av antalet individer med sviktande njurar, ofta som komplikation till diabetes, högt blodtryck och åderförkalkning.

International Society of Nephrology (ISN) och International Federation of Kidney Foundations (IFKF) instiftade därför världsnjurdagen (World Kidney Day) 2006. Torsdagen den 8 mars 2007 hölls den andra världsnjurdagen och den 13 mars 2008 hålls den tredje med fokus på sviktande njurar


Målsättningen med världsnjurdagen är att öka medvetenheten om kroniska njursjukdomar och deras starka samband med sjuklighet och dödlighet i hjärtkärlsjukdom.


I samband med världsnjurdagen vill Svensk Njurmedicinsk Förening framhålla följande:
” 1) Kronisk njursjukdom är en ”tyst” och för många en okänd sjukdom. Kronisk njursjukdom/njurskada är vanligt och då den ofta inte ger några symtom förrän sent i dess förlopp är den ofta helt okänd under lång tid. Det är därför mycket angeläget att kartlägga hur många svenskar som idag har skadade och sviktande njurar.
2) Kronisk njursjukdom ökar risken för hjärtkärlsjukdom. Tecken på njurskada (äggvita i urinen eller sänkt njurfunktion) är starkt kopplat till alla typer av hjärtkärlsjukdom.
3) Kronisk njursjukdom kan leda till total njursvikt. Obehandlad njurskada leder ofta till kronisk njursvikt med påtagliga komplikationer, behov av livsuppehållande behandling med konstgjord njure (dialysbehandling) och/eller njurtransplantation med stora samhällsekonomiska kostnader, och försämrad livskvalitet och stort lidande för många människor.
4) Viktigt att riskgrupper undersöks för tecken på njurskada. Viktiga riskgrupper är patienter med diabetes, högt blodtryck, njursjukdomar i släkten och/eller redan känd hjärtkärlsjukdom. I Sverige ingår ofta undersökning av njurskada vid rutinkontroller. Ett stort problem är att allt fler människor i Sverige får åldersdiabetes och har det utan att veta om det.
5) Behandling finns. Idag finns effektiva läkemedel för att skydda njurfunktionen (bra blodtrycksbehandling) och tydliga behandlingsmål finns. Det är dessvärre vanligt att dessa mål inte uppnås.
6) Förebyggande insatser och ökad forskning behövs. Det är väsentligt att kartlägga hur vanligt det är med njursjukdom i Sverige, och att finna förbättrade förebyggande behandlingsåtgärder mot allvarliga njurskador. För Svensk Njurmedicinsk Förening Styrelsen genom Björn Wikström, ordförande.”

De som har fungerande njurar bör ägna en tanke åt alla dem som inte har denna förmån. Eftersom vi har två njurar är de i vissa länder föremål för försäljning i samband med njurtransplantation och vi kan vara glada att leva och bo i del av världen där vi inte av ekonomiska skäl behöver sälja delar av vår kropp.


torsdag 6 mars 2008

Ett LEVNADSÖDE - soldat ännu 29 år efter 2 WW

10 mars 1974: En japansk soldat, Hiroo Onoda, påträffas på Lubang Island i Filippinerna;


han tror att andra världskriget fortfarande pågår och väntar på att bli befriad av sina egna styrkor.
(From then on Lubang Island was known around the world as the place where the last Japanese soldier surrendered.)


Hiroo Onoda som en ung officer, 1944-1945 Hiroo Onoda född 19 mars 1922 är en före detta japansk arméofficer som blivit känd som den ur de japanska styrkorna som sist kapitulerade efter andra världskriget. Onoda har i boken Kapitulera? Aldrig! Mitt trettioåriga krig beskrivit sina upplevelser på ön Lubang Island i Filippinerna under de 29 år som han fortsatte kriget.
Onoda blev i december 1944 underställd 14. arméns speciella underrättelsevdelning. Onoda fick därvid order att bege sig till Lubang, för att där överta ledningen av Lubangs garnison och inleda gerillakrigföring. Avsikten var att försvåra det amerikanska anfallet mot Luzon som var nära förestående. Onoda förbjöds att dö för egen hand och fick beskedet att oavsett hur lång tid det skulle ta skulle han bli upphämtad. Fram till dess skulle han, så länge han hade en enda soldat kvar, fortsätta att leda sitt folk.

Då de amerikanska trupperna i februari 1945 landsteg på Lubang delade Onoda upp sina styrkor i mindre grupper och inledde den gerillakrigföring han blivit beordrad. Efter den japanska ordern om kapitulation i augusti 1945 försökte bybor på Lubang samt amerikanska och filippinska militären övertyga Onoda om att kriget var slut. Han betraktade dock detta endast som en krigslist för att få honom att avslöja sig. Med samma skepsis betraktade Onoda de japanska försöken att övertyga honom att kriget var slut som gjordes vid upprepade tillfällen. Vid en expedition 1959 medverkade Onodas bror och 1972 medverkade hans far, dock utan resultat. 1959 dödförklarades Onoda I Japan.

I april 1946 kapitulerade den sista japanska avdelningen om 41 man på Lubang. Vid denna tidpunkt bestod Onodas grupp av vicekorpral Yuichi Akatsu, korpral Shoichi Shimada, vicekorpral Kinshichi Kozuka samt Onoda själv. De var därefter de enda kvarvarande japanska soldaterna på Lubang. Akatsu kapitulerade (deserterade skriver Onoda) 1949. Shimada dödades 1954 och Kozuka 1972, av filippinska soldater. Därefter fortsatte Onoda gerillakriget ensam fram till 1974 då den japanska studenten Norio Suzuki lyckades etablera kontakt med honom.
Två veckor efter kontakten återvände Suzuki till Lubang med major Yoshimi Taniguchi, Onodas tidigare överordnade, som den 9 mars 1974 läste upp Onodas slutliga order. 10 mars kapitulerade Onoda formellt vid radarbasen på Lubang. Under denna tid dödades ett 30-tal invånare av Onoda i gerillastrider.
Han överlämnade senare sitt svärd till president Ferdinand Marcos som dock återlämnade svärdet och benådade Onoda för alla aktiviteter under de 29 år han bedrivit gerillakrigföring.

Efter det Onoda lämnat Lubang flyttade han till Brasilien och blev boskapsfarmare. Han skrev sin biografi Kapitulera? Aldrig! Mitt trettioåriga krig (No Surrender: My Thirty-Year War) om åren efter kriget. Onoda återvände till Lubang 1996 och donerade då 10 000 $ till den lokala skolan i Lubang. Han gifte sig senare med en japansk kvinna och återvände till Japan där han etablerade ett naturläger för barn. På detta läger delade han med sig av vad han lärt för överlevnad under tiden i djungeln. Vad som är känt (10 mars 2008) lever Onoda ännu i Japan.

onsdag 5 mars 2008

"JÄRNRIDÅN" - 5 mars 1946

Järnridån blev benämningen på Europas uppdelning i öst och väst under det kalla kriget (se detta begrepp). Kartans färger visar försvarsallianserna. Gränsbevakningsmässigt hörde bl.a. Sverige, Finland, Österrike till Väst.

Järnridån (av engelska the Iron Curtain)
är en benämning på den hårdbevakade gränslinje, som efter andra världskriget började avskilja det kommuniststyrda Östeuropa från Västeuropa fram till 1989.

Uttryckets (kanske okända) ursrung]
Namnet beskriver Sovjetunionens strävan att avskärma Östeuropa från inflytanden från väst och blev känt i och med att Winston Churchill i ett uppmärksammat tal 5 mars 1946 i Fulton, Missouri (Fultontalet) använde sig av uttrycket. Uttrycket uppfanns dock av Tredje Rikets propagandaminister Joseph Goebbels, som använde begreppet i flera tal som ett avskräckande exempel på vad som skulle hända om Sovjetunionen segrade i andra världskriget. Det var sedan greven av Schwerin, Lutz Schwerin von Krosigk, Nazitysklands finansminister och rikskansler i Flensburgregeringen, som först använde begreppet i sin nuvarande innebörd, och det var därifrån som Churchill hade plockat upp det.

Uppbyggnad och fall
Efter Andra världskriget när Sovjetunionen tagit politisk kontroll över länderna öster om Västtyskland och Österrike, spärrade man gränsen då många flydde till väst. Det byggdes också stängsel och vaktposter.
Höjdpunkten av avskiljningen nåddes 1961 då Berlinmuren mellan Öst- och Västberlin byggdes upp. Övriga gränslinjer skiljdes med stängsel och taggtråd. I fysisk mening började nedmonteringen av Berlinmuren i maj 1989, då Ungern öppnade gränsen mot Österrike och avlägsnade taggtråden, för att nå en höjdpunkt 9 november samma år, då Berlinmuren öppnades.

Även norr om Östersjön, vid Sovjetunionens gräns mot Finland/Norge fanns ett högt bevakat stängsel. Mot Finland var stängslet inte så välbevakat, få vaktposter men patruller körde längs det regelbundet. En lucka var Saima kanal, en kanal mellan Östersjön och finska sjösystemet där finska båtar fick gå utan visum och utan noggrann kontroll. Å andra sidan fanns bevakning längs kanalen och Finland hade gått med på att skicka tillbaka de som tog sig över gränsen .
Den här artikeln är hämtad från http://sv.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4rnrid%C3%A5n
5 mars 1946

L O O K

L Ä S V Ä R T

  • Jag tycker mycket om att läsa udda litteratur, gärna böcker som gallrats ut från biblioteken och som Du kan köpa för en 'spottstyver'. Du finner bland dessa böcker sådana som inte är så väl kända vare sig till författare eller innehåll MEN de kan ibland vara nog så intressanta! Du har dessutom den fördelen att böckerna är Dina och att Du därmed kan göra de anteckninghar Du vill för att 'gå tillbaka sedan' (givetvis med blyerts!)

DAGENS CITAT .....

Dagens citat

SVANEN

SVANEN
Svanen är en verkligt graciös fågel ---

Tack för att just DU är intresserad!

Ja, om Du kommit till denna sida av en tillfällighet eller medvetet betyder inget - Du är LIKA VARMT VÄLKOMMEN och kanske min blogg kan ge Dig svar på något Du inte visste eller kanske saknade uppgifter om tidigare - i så fall har den ju fyllt sin uppgift! I annat fall har den i varje fall hållit mig sysselsatt stundtals och minnena har osökt kommit för mig!

Entré

Entré
En entré bör vara så inbjudande som möjligt och sommartid är det lämpligt med några blommor som fångar blicken och 'leder in' till entrédörren - varsågod! (Lägg märke till att krukan är uppställd på en cementsten och 2 'pinnar' - varför - jo för att göra det besvärligt för våra så kära spanska skogssniglar!!!) //Denna snigelfälla har ingen annan uppgift än att möjligen fördröja deras väg till maten - blommorna//

Resor

Resor
Drömresan! -ja, visst skulle det va 'häftigt' att sitta där i kapseln o se ut över jorden - en upplevelse onekligen men hur många är det som har den möjligheten. Låt Din drömresa bli mera realistisk och jordnära och målet kan vara nära eller långt bort, det är inte avståndet som gör resan minnesvärd och trevlig!

Varmvatten i överflöd

Varmvatten i överflöd
Geysir Island - ett fantastiskt landskap o en otrolig upplevelse - att se denna varma källa i ett egentligen ganska ödligt landskap utan träd och bara markvegetation - något vi har svårt att förstå med den svenska naturen inpå oss - så annorlunda!

Nutidshistoria

För en 29-a som upplevt 2WW som barn gick vissa händelser 'förbi' men finns där ändå o först som vuxen - eller rättare - äldre - kommer dessa händelser för en som en journalfilm - jag minns från före kriget att vi kunde köpa 'brus' i Vassbotten men att det i och med att kriget kom till Norge inte längre kunde gå över gränsen eftersom det fanns vakter på både den svenska och norska sidan, svensk respektive tysk militär, jag minns ex när nedskjutna flygare flöt iland döda med syrgasmask påtagen och skulle tas omhand, hur allierade flygplan som bombat städer i Tyskland följt svenska kusten för att undgå beskjutning o sedan tog kortaste sträckan tillbaka till England, hur tyska o engelska marinfartyg besköt varandra med spårljus och hur vi som barn gick upp i bergen för att bese 'skådespelet', jag minns när gengasen var det medel som drev fordonsparken och då bara nyttotrafik fick tilldelning av bildäck, jag minns när vattnet frös i köket pga de kalla vintrarna omkring 1940-talet o jag minns hur jag själv drabbades av att vår slöjdsal blev skolans skyddsrum, jag minns hur jag i krigets slutskede som ung hemvärnsman fick i uppgift att vakta tyska officerare som flytt från Norge och att dessa dagen efter lotsades ut på internmationellt vatten och gavs kurs till Danmark, jag minns ---

Naturen

Naturen
Blåklockan är en enkel men underbar blomma - mäktig med sin stora blåa eller vita klocka - men, är den ett ogräs??? För mig är den en av de blommor som växer bäst men den är inte odlad utan sprids bara, vilket gör att jag inte klipper gräset förrän knopparna syns. I annat fall tar man bort dessa underbara blommor, vilket skulle vara helt förkastligt - men de är ju ogräs!? Tänk på naturens alla former, färger och - dofter - och Du måste helt enkelt i ditt inre FÖRSTÅ att detta kan bara inte ha uppkommit ur ingenting. Det pratas då och då om en 'teori' där en utveckling skulle ha skett, bl a skulle djur ha utvecklat behov efter miljöer, bl a skulle kameler ha sina stora fötter för att inte sjunka ner i ökensanden. HUR GICK DETTA TILL? Under tiden kamelerna väntade på sin stora fötter stod de där nersjunkna till magen i öknen o bara väntade? Dumt o inte heller troligt! Den som kom med teorin, Darwin (engelsman född i Shrewsbury där han har en staty) trodde ju för övrigt inte själv på den efter de uttalanden han själv gjort! Vem kan för övrigt tro på en teori om man inte får se den överföras till verklighet?
Powered By Blogger

Upplevelser ---

  • Kinesiska muren var en verklig upplevelse men det blev tyvärr bara ett besök vid Badaling - kul att ha varit där och att ha beviset därpå i en liten ask.
  • Twin Towers hade jag glädjen att besöka vid ett besök i New York och min biljett därifrån är idag 'guld värd' eller mera pga det tragiska som hänt.

Om mig

Sotenäs, Bohuslän, Sweden
Jag är en tidig 29-a, mao en sann veteran. Född i Bohuslän den kallaste februarinatten det året har jag möjligen påverkats av kustens klimat både till kropp och själ. Kvinnan vid min sida var en genuin värmlandstös som jag saknar mycket sedan hennes hastiga bortgång för 7 år sedan. Det var den smygande förfärliga cancern som ändade hennes liv på 3 månader! På tal om veteran - hade jag varit en veteranbil hade jag varit befriad från skatt - märklig orättvisa1 En bil efter 25 år och en veteran INTE efter > 79 år!

Intressen

  • Hygien (främst livsmedels-) Kina Språk Kultur Hembygdsfrågor Familj Resor Nutidshistoria Släktforskning

Kommande ---

Bl a - utan speciell ordning
Mordbranden
När militären rekvirerade 'svanen'
Gripens nedskjutning
Första semestern - 3 dagar - vedlastning
Hälsning på tysk flygare o vv
Semestrar 'då och nu', från 3 - 32 dagar!
Lediga lördagar - va' ä de' för nåt'?
Inköp förr och nu!
Vedkörning från bl a norska gränsen
Nöjen då OCH NU?
Krigsminnen
Ransoneringen
Kalla vintrar
Mörkläggning
Svarta börshandeln
Hitler tog ifrån mig slöjden!
Gengasen
Kaninfarmare
När jag vaktade tyska officerare
Skurlov

Säg vad Du gillar eller inte gillar här!