Järnridån (av engelska the Iron Curtain)
Uttryckets (kanske okända) ursrung]
Namnet beskriver Sovjetunionens strävan att avskärma Östeuropa från inflytanden från väst och blev känt i och med att Winston Churchill i ett uppmärksammat tal 5 mars 1946 i Fulton, Missouri (Fultontalet) använde sig av uttrycket. Uttrycket uppfanns dock av Tredje Rikets propagandaminister Joseph Goebbels, som använde begreppet i flera tal som ett avskräckande exempel på vad som skulle hända om Sovjetunionen segrade i andra världskriget. Det var sedan greven av Schwerin, Lutz Schwerin von Krosigk, Nazitysklands finansminister och rikskansler i Flensburgregeringen, som först använde begreppet i sin nuvarande innebörd, och det var därifrån som Churchill hade plockat upp det.
Uppbyggnad och fall
Efter Andra världskriget när Sovjetunionen tagit politisk kontroll över länderna öster om Västtyskland och Österrike, spärrade man gränsen då många flydde till väst. Det byggdes också stängsel och vaktposter.
Höjdpunkten av avskiljningen nåddes 1961 då Berlinmuren mellan Öst- och Västberlin byggdes upp. Övriga gränslinjer skiljdes med stängsel och taggtråd. I fysisk mening började nedmonteringen av Berlinmuren i maj 1989, då Ungern öppnade gränsen mot Österrike och avlägsnade taggtråden, för att nå en höjdpunkt 9 november samma år, då Berlinmuren öppnades.
Även norr om Östersjön, vid Sovjetunionens gräns mot Finland/Norge fanns ett högt bevakat stängsel. Mot Finland var stängslet inte så välbevakat, få vaktposter men patruller körde längs det regelbundet. En lucka var Saima kanal, en kanal mellan Östersjön och finska sjösystemet där finska båtar fick gå utan visum och utan noggrann kontroll. Å andra sidan fanns bevakning längs kanalen och Finland hade gått med på att skicka tillbaka de som tog sig över gränsen .
Den här artikeln är hämtad från http://sv.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4rnrid%C3%A5n
5 mars 1946
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar