Maj - en månad att njuta av!
Maj månad är troligen den vackraste tiden på hela året. Skomakarens traditionella ledighet mellan hägg och syren är lätt att förstå.
Jag har glädjen att bo ’mitt i naturen’ och har därför nära till densamma, bara att öppna köksdörren mot altanen så är jag DÄR – alltså ute i luften – som idag på em var nära 24 grader – skönt. Njut av den blomsterprakt som finns, njut av häggens ljuvliga doft och vänta ett par dagar på syrénernas lika förförande doft – njut!
När björken fått musöron är det tid att klippa rosorna – om man har några! ”Musöron” är trädens knappt utslagna blad och Du kan se genom lövverket!
Maj är också månaden då ALLT skall hända för att sommaren skall bli mera bekymmersfri! Jord skall köpas och blomsterlådor skall fyllas och plantor sättas, skräp skall forslas bort och gräset skall klippas för att inte säga – gödslas! Mördarsniglarna skall ha en riktig patentmedicin för att inte ta’ överhanden men hur? Jag funderar! ALLT på en gång! Nej, vet Du, njut av även detta – sitt ner mellan varven och ta’ en fika och unna Dig själv lite’ frihet också under allt detta av naturen påtvingade och alla ’måsten’ – visa att DU styr över förhållandena och inte tvärtom!
Njut, njut, njut! Men tänk på att inte störa djurlivet i onödan. Många fåglar lämnar sina ägg eller ungar om de blir störda.
Maj månad - enligt Bondepraktikan - BLOMSTERMÅNADOm det regnar mycket i maj, blir det litet regn i september och tvärtom. Dagg och kyla om aftnarna bringar ett gott foderår. Åska i denna månad betyder inte gott år. Sval maj ger bonden mycket hö i ladorna. En varm maj göder kyrkogården.
En bisvärm i maj är lika mycket värd som ett lass hö. Våt pingst gör en fet jul, men pingstdagsregn är sällan gott. På våt maj följer en torr juni.
Har Du tre eller fyra flugor i ditt hus och dom sätter sig tillsammans vis spisen, då blir det ett välsignat majregn.
Mulen morgon ger klar dag.
Majvädret är också en barometer för framtiden. Så heter det:
Är majus kall så blir det en varm och fruktbar sommar. (SE-FI)
Majregn i håret, då växer det hela året. (Södermanland)
Om taken droppar i maj blir det ingen snö före nyår. (Värmland)
Regnar det mycket i maj regnar det litet i september.
På en våt maj följer en torr juni.
14 maj, Efter den dagen behöver man inte räkna med vare sig snö eller frost.
18 maj, Om "lillsommaren" i maj (vilken infaller tre dygn före och tre dygn efter den 18 maj) är kylig blir det en varm sommar. Är dygnen däremot ljumma blir sommaren kylslagen.
Så var det ’dagens’ som bestod av hemlagat rotmos + kokt rimmat fläsk m Slottssenap + tomat/gurksallad.
Har Du tur hittar Du i butiken en liten bit rimmat fläsk, 3-4 hg, koka detta och skär i skivor. Rotmos kan Du ’fuska’ till lite’ genom att koka skivad kålrot och mosa denna + potatismos av pulver som Du blandar med den mosade kålroten, därtill salladen enligt ovan. Detta är bara gurka och tomat skuret i små tärningar och blandat med salladskrydda i påse + 3 msk olivolja och 1 msk vatten. Billigt och gott.
L Ä S V Ä R T
- Jag tycker mycket om att läsa udda litteratur, gärna böcker som gallrats ut från biblioteken och som Du kan köpa för en 'spottstyver'. Du finner bland dessa böcker sådana som inte är så väl kända vare sig till författare eller innehåll MEN de kan ibland vara nog så intressanta! Du har dessutom den fördelen att böckerna är Dina och att Du därmed kan göra de anteckninghar Du vill för att 'gå tillbaka sedan' (givetvis med blyerts!)
Tack för att just DU är intresserad!
Ja, om Du kommit till denna sida av en tillfällighet eller medvetet betyder inget - Du är LIKA VARMT VÄLKOMMEN och kanske min blogg kan ge Dig svar på något Du inte visste eller kanske saknade uppgifter om tidigare - i så fall har den ju fyllt sin uppgift! I annat fall har den i varje fall hållit mig sysselsatt stundtals och minnena har osökt kommit för mig!
Nutidshistoria
För en 29-a som upplevt 2WW som barn gick vissa händelser 'förbi' men finns där ändå o först som vuxen - eller rättare - äldre - kommer dessa händelser för en som en journalfilm - jag minns från före kriget att vi kunde köpa 'brus' i Vassbotten men att det i och med att kriget kom till Norge inte längre kunde gå över gränsen eftersom det fanns vakter på både den svenska och norska sidan, svensk respektive tysk militär, jag minns ex när nedskjutna flygare flöt iland döda med syrgasmask påtagen och skulle tas omhand, hur allierade flygplan som bombat städer i Tyskland följt svenska kusten för att undgå beskjutning o sedan tog kortaste sträckan tillbaka till England, hur tyska o engelska marinfartyg besköt varandra med spårljus och hur vi som barn gick upp i bergen för att bese 'skådespelet', jag minns när gengasen var det medel som drev fordonsparken och då bara nyttotrafik fick tilldelning av bildäck, jag minns när vattnet frös i köket pga de kalla vintrarna omkring 1940-talet o jag minns hur jag själv drabbades av att vår slöjdsal blev skolans skyddsrum, jag minns hur jag i krigets slutskede som ung hemvärnsman fick i uppgift att vakta tyska officerare som flytt från Norge och att dessa dagen efter lotsades ut på internmationellt vatten och gavs kurs till Danmark, jag minns ---
Upplevelser ---
- Kinesiska muren var en verklig upplevelse men det blev tyvärr bara ett besök vid Badaling - kul att ha varit där och att ha beviset därpå i en liten ask.
- Twin Towers hade jag glädjen att besöka vid ett besök i New York och min biljett därifrån är idag 'guld värd' eller mera pga det tragiska som hänt.
Intressen
- Hygien (främst livsmedels-) Kina Språk Kultur Hembygdsfrågor Familj Resor Nutidshistoria Släktforskning
Kommande ---
Bl a - utan speciell ordning
Mordbranden
När militären rekvirerade 'svanen'
Gripens nedskjutning
Första semestern - 3 dagar - vedlastning
Hälsning på tysk flygare o vv
Semestrar 'då och nu', från 3 - 32 dagar!
Lediga lördagar - va' ä de' för nåt'?
Inköp förr och nu!
Vedkörning från bl a norska gränsen
Nöjen då OCH NU?
Krigsminnen
Ransoneringen
Kalla vintrar
Mörkläggning
Svarta börshandeln
Hitler tog ifrån mig slöjden!
Gengasen
Kaninfarmare
När jag vaktade tyska officerare
Skurlov
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar