Jämställdheten är ett aldrig sinande ämne i samhället och som MAN VÅGAR jag påstå att ingen man ser kvinnan som icke likvärdig sig själv bortsett från könsmässiga olikheter men det finns ju ändå gränser för vad kvinnorörelsen eller vem/vilka det nu är kan kräva. Som nu detta med andra skyltar vid övergångsställen ”Herr Gårman” skall bli Fru Gårman”. Ofta ställer jag mig själv frågan ”Hur dum kan ’man’ - i detta fall = med stor säkerhet ”Fru Gårman” – egentligen bli? Vem kan för mig förklara vilken skillnaden skulle bli? Den person som inte med nuvarande skyltars utseende förstår innebörden skall egentligen fråntas sitt körkort! Som synes har jag en bild med en kvinna och den andra med – kanske en kvinna i långbyxor – vad vet jag? Spörsmål som detta om vägskyltars utseende i jämställdhetsdebatten är mer ägnade att förlöjliga sakfrågan än att ge jämställdhet!
Vilken kostnad innebär dessa skyltbyten och vem skall betala? Givetvis kvinnorörelsen! Var skall dessa skyltar sättas upp? Skall det kanske bli som när det på dansställen gäller jämställdhet och därför tillämpas ”varannan damernas”. Nästa krav kan ju mycket väl komma från vilken oliktänkande grupp som helst men trots sina respektive olikheter håller de sig troligen alltför goda för att komma med ohemula krav!
Finns det inte inom kvinnorörelsen eller annorstädes en person som kan sätta ner foten och klargöra att skyltars utseende har inte med jämställdhet att göra – det finns viktigare saker att beakta i så fall! F ö är ordet ’man’ i flera fall pronomen (ej könsbundet!) och inte substantivet MAN, vilket ju är könsbundet!
Hade almanackan visat på 1 april idag istället för 1 maj hade jag givetvis tagit detta för ett aprilskämt och säkert fler till mig.
Du märkte väl att jag hade ett kön av varje på bilderna - allt för jämställdhetens skull!
1 kommentar:
Ursäkta sent svar... men jag håller inte med dig. Det har ju inte att göra med om kvinnor ska förstå skyltarna eller inte. Det har att göra med att mannen alltid är normen i samhället. Allt utgår från mannen.
Jag kan ge lite ex.
Forskning & läkarvård utgår från mannen - Ex. vid fästingbett kan männen få en röd ring runt bettet och då bör man uppsöka läkare. I många av böckerna står det inte att kvinnor däremot oftare får ett annat typ av utslag. Det är vanligare att kvinnor får en rodnad kring bettet. I böcker och broschyrer står det i regel bara om ringbildningen. Alltså... vi utgår från mannen!
Språket är manligt, det ser du tex på orden, Allemansrätt, där kan "man" gå (ordet "man" utgår ursprungligen från det manliga), människa. Behöver jag bli mer tydligt. Var är allekvinnsrätten och kvinnskan.
Vad är anledningen till att det allt utgår från mannen?
Jo, mannen har fortfarande högst status o mest makt och det är honom och inte henne vi utgår ifrån!
Varför är det mer okej att ta på sin dotter pojkkläder och inte ta på sin son flickkläder? Varför klär en pojke ner sig, eller ut sig om han bär en rosa blus eller klänning medan kvinnan får positiv uppmärksamhet då hon bär kavaj?
Det är inte konstigt att vi och våra barn blir påverkade av detta.
...och därför är det ingen dum idé att börja fundera på vad vi i samhället egentligen "skyltar" med. Där är vägmärkena ett bra exempel. Enda gången en kvinna är med på vägskyltarna är då de håller ett barn i handen eller är en flicka. Tom cykelskyltarna visar herrcyklar!
Fundera en stund till och försöka få samhället mer jämställt tycker jag.
MVH
Sara Ejnefjäll, Nyköping
Skicka en kommentar