Vad är egentligen tid, detta märkliga abstrakta ’något’ som vi inte kan ta på men är så beroende av - ja, vad är TID?
Wikipedia definierar tid så här:
”TID är ett fundamentalt begrepp i vår tillvaro som är svårt att definiera, och frågan om dess natur är något som har engagerat vetenskapsmän och filosofer i alla tider.”
Tiden är också viktig ur ett mänskligt och socialt perspektiv. Sedan urminnes tider har cykliska förlopp i naturen, som dygnets och årstidernas växlingar, varit en del av människans vardag och man började tidigt att mäta och på olika sätt periodicera tiden. I det moderna samhället har tiden blivit något av en bristvara ("tid är pengar"), och det skulle knappast fungera utan noggrann tidsbestämning och ständig bevakning av tidens gång.
TIDMÄTNING
Världen är indelad i 24 tidszoner - och några zoner däremellan.
Här ovan ser du en bild över tidsskillnaderna på jordklotet.
Sverige är utgångspunkt och därför visas Greenwich Mean Time här som -1 timme. (
minus 1 t.)
Kartan ger bara en översiktlig bild över tidsskillnaderna. Det finns också länder som valt att ha en tid som skiljer sig en halvtimme från alla andra, till exempel Indien. Jorden är indelad i 24 tidszoner, 1 zon för varje hel timma. Ryssland är det land som har flest tidszoner - tio stycken.
Brittiska Greenwich nära London har valts som utgångspunkt. Greenwich Mean Time är alltså den tid som resten av världen utgår från när man räknar ut tidsskillnader.
Om du snabbt vill få en bild av vad klockan är i olika delar av världen, se webbplatsen
Time Ticker eller
timeanddate.com.
När byter man till sommartid?
Sverige och EUSommartiden börjar i Sverige sista söndagen i mars, då klockan ställs om från kl 2.00 till kl 3.00. Sommartiden upphör sista söndagen i oktober. Användandet av sommartid är harmoniserat inom EU-området. Här varar sommartiden under 2005 från den 27 mars till 30 oktober.USAI USA används "Daylight Saving Time" i större delen av landet från den andra söndagen i mars till den första söndagen i november. Sommartid tillämpas inte i Hawaii, amerikanska Samoa, Guam, Puerto Rico och Virgin Islands.
Övriga världen - Sommartid används i omkring 70 stater runt om i världen. I övriga stater tillämpas inte sommartid.
TIDMÄTARE
Ja, hur många är det som inte har en tidmätare idag? Knappast någon tror jag bortsett från barn förstås. Tidmätare är för gemene man helt enkelt detsamma som en klocka. Jag fick efter 30 år i kommunal tjänst ”för lång och trogen tjänst” som det så fint heter, ett armbandsur i guld för ett fyrsiffrigt belopp (ca 5000 SEK för ca 25 år sedan.) Jag har alltid undrat varför man inte får denna tidmätare då man börjar en anställning istället för efter så många år. Har man klarat sig utan klocka så länge borde man ju kunna klara sig resten av anställningen också! Nåväl, en guldklocka för nämnda pris bär man ju inte på sig varje dag, vilket innebär att man lägger undan ’klenoden’ någonstans o när man ska va’ ’fin’ vet man kanske inte ens var den finns. Dessa ’gammaldags’ klockor hade en fördel som man förbiser idag, man kunde lyssna och höra deras ’tickande’ och man kunde hålla det lilla barnet i famnen o låta dem lyssna - något som är fjärran med dagens batteridrivna klockor.
Dagens klockor har ju den fördelen att de ofta är lockvaror i samband med försäljning av varjehanda ’nödvändiga’ prylar i annonser och då bara MÅSTE man ju också köpa klockan för 29.50 ungefär. Detta innebär att snygga och ändamålsenliga armbandklockor är en ’slit och släng’ -vara med den fördelen att den ju inte behöver läggas i bankfack mellan användningstillfällena, det skulle i så fall bli ett dagligt springande i bankfacket! Det är idag dyrare att köpa ett batteri än att få en klocka för beloppet ovan.
Att dessa rader kom till just idag beror på att batteriet i en av mina armbandklockor var slut och då stannar givetvis världen, i varje fall min lilla begränsade värld. Nåväl, vad gör man? Jo, att åka till ex Clas Olsson eller Teknikmagasinet o köpa ett batteri är ju en möjlighet o sedan byta själv, nr 2 är att lämna in klockan och byta batteri men det tredje sättet är att gräva i förrådet av klockor som inhandlats i samband med köp av strumpor, kalsingar eller någon tidning och helt plötsligt står Du där och världen ’can go on’ och Du känner Dig glad och upprymd över att ha ’fått’ en ny klocka. Min nya klocka utan tickande ljud är en utmärkelse från en världsomfattande tidskriftsägare med dess logga men det ser ju bara världsvant ut, eller hur?
Om TID, som ju egentligen inte är något, finns det verkligen mycket att säga - tänk på det och begrunda att tiden bara går i en riktning och att ingen kan stoppa den (om man inte har ett stoppur förstås!), tänk också på att en minut alltid är lika lång men att den i olika situationer kan kännas väldigt olika, tänk på att ett kvinnligt ögonblick oftast är längre än ett manligt dito - varför? DET överlåter jag åt Dig att fundera över och tänk också på att av 'varan' tid har vi alla lika mycket - 24 timmar per dygn!
Ta’ väl vara på tiden och eftersom TID ÄR PENGAR - slösa inte bort den. DET VIKTIGASTE DU KAN GE DIN MEDMÄNNISKA ÄR JUST - TID!
Nu är det tid att avsluta denna dag då jag fick fart på världen igen genom att byta ut min klocka med urladdat batteri mot en med nytt batteri, så enkelt kan det vara!