Vid slutet av 1500-talet ägdes godset av ståthållaren för Västergötland Göran Eriksson Ulfsparre och av medlemmar av hans släkt och därefter av ätterna Lilliehöök, Natt och Dag, Cronsköld, Oxenstierna, Göthenstierna, von Utfall och Reenstierna.
1824 inköptes säteriet av Peter Wilhelm Berg, grosshandlare i Göteborg. Efter Bergs död delades godset mellan hans söner.
Huvudgården såldes 1868 till August Abrahamson, grosshandlare i Göteborg (”korta varor.”) Abrahamson grundlade det ryktbara slöjdseminariet och testamenterade det till svenska staten för att i all framtid driva skolan under namnet "August Abrahamsons stiftelse".
Interiören var helt orörd efter ägarens uttryckliga önskan i sitt testamente.
Huset i tre våningar hade byggts på höjden med en våning varje århundrade och den där köket finns hade tillkommit på 1600-talet.
Bifogade ’Köksregler’ vill jag minnas har sitt ursprung från ett kök i Roslagen men det gör inte innehållet mindre läsvärt. Jag har använt mig av dessa regler vid de utbildningar i livsmedelshygien som jag hållit under åren.
Visningen avslutades med kaffe i Nääs’ kaffestuga. Räkmackan för 83 SEK lämnade jag till någon 'bättre bemedlad' och var märkligt nog glad att jag åkt ifrån min plånbok. Jag får nöja mig med en räkmacka för mig själv av det ½-kg räkor jag köpt för 10 SEK.
Vädret var strålande och visningen av detta köpmanshem var en stark kontrast till hur flertalet bor och lever idag och ett trevligt utflyktsmål en vacker höstdag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar