”Uttrycket kan ha sitt ursprung i den årliga period då skomakargesäller enligt skråbestämmelser skulle friställas för att ge sig ut på vandring. Vissa skomakerier stängde då under gesällens frånvaro och uttrycket förstås av utomstående som att skomakaren stängt för att njuta av den bästa tiden på året. Belägg för den ofta citerade historien om skomakaren som satte upp en skylt med texten "stängt mellan hägg och syren" är relativt sent, inte förrän på 1880-talet, och även andra yrken förekommer i liknande berättelser. Inte heller platsen för företeelsen är säker. Historien kan vara en vandringssägen i sin helhet.” Källa : Wikipedia
Citerar ur en bok: Vi tror inte att man med bestämdhet kan säga varifrån talesätet egentligen härstammar. Man får nog anta att det är en vandringssägen, tidigast belagd vid slutet of 1800 talet. Det är oftast en skomakare (men ibland även andra hantverkare) som sätter upp en skylt vilken meddelar att han håller stängt mellan hägg och syren. Den perioden kan av klimatskäl förstås skilja sig en del över landet. Tidsaspekten varierar alltså var i landet skomakaren bor och borde vara mellan två-tre försommarveckor.
Informationen vid KB får ofta denna fråga och har försökt hitta ett tillfredsställande svar:
”Vi tror inte att man med bestämdhet kan säga varifrån talesättet egentligen härstammar. Bo Bergman kåserar runt talesättet i: Runda ord och andra. Där skriver han att en tidning en gång efterlyste fakta i ärendet och fick in svar från hela landet som alla ansåg sig vara ursprungsplats till uttrycket.
Man får nog anta att det är en vandringssägen, tidigast belagd vid
slutet av 1800-talet. Det är oftast en skomakare (men ibland även andra
hantverkare) som sätter upp en skylt vilken meddelar att han håller
stängt mellan hägg och syren. Tidsaspekten varierar alltså var i landet
skomakaren bor och borde vara mellan två-tre försommarveckor.
Bästa hälsningar
Helena Kettner
KB”
Enligt legenden stängde skomakaren mellan hägg och syren för att riktigt få njuta av dess blomsterprakt och dess ljuvliga dofter. Skomakaren var en mycket förståndig man och såg en möjlighet till ledighet långt innan bara ordet SEMESTER fanns.
Jag väntar med glädje att få se de första häggblommorna och strax därefter syrenerna med dess färgprakt och underbara dofter – en underbar tid att gå till mötes.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar