Under mina uppväxtår på västkusten i ett då stort fiskeläge
kunde jag inte ens drömma om och ännu mindre tänka mig i vaket tillstånd att torsken skulle bli så dyr
att jag som pensionär inte skulle ha råd att köpa den! Att jag nu istället och av kostnadsskäl - kan äta lax till vardags - som idag – är ju glädjande om det inte vore för att torskfisket ’gått snett’ på grund av flera orsaker. En av dessa är ju det ’bule’- fiske i Öresund som visades på TV för en tid sedan. En annan kan vara den girighet som finns och det oförstånd som visas genom att rovfiska och praktiskt ’dammsuga’ havet på allt!
I Kina hörde jag vid ett tillfälle att kineserna av det som finns i havet
”äter allt utom båten” och det kan nog även tillämpas här idag!
Titta i närmsta livsmedelsbutik och lägg märke hund- och kattmat i metervis på hyllorna. Detta är inte torsk men det är ändå något som bidrar till bristen på livsmedel. Husdjur som hund och katt har funnits sedan urminnes tider men de har ätit det som normalt finns i hushållet = överblivna rester.
Idag blir det ju inte så mycket rester i och med att flertalet inte äter huvudmåltiden i hemmet o då MÅSTE man ju köpa mat till katt, respektive hund! Att sedan Fiskeriverket vid utfrågning om bulefisket håller med i att detta inte är bra men ändå inte vidtar krafttag – DET förstår jag inte. Att sedan skylla på, ja jag upprepar detta – skylla på – danskarna måste ju ändå vara långsökt! Varför inte hålla sig till de svenska vatten där detta fiske förekommer och ’bums’ förbjuda detta osmakliga och oetiska fiske där så har ju i varje fall Sverige gjort en insats. Gamla ordspråk sa’ rätt mycket och varför inte gå till lantbruket där det sades att ’gräset växer medan kon dör’ o här är det ännu allvarligare – en hel fiskart är på väg att utrotas av oförståndiga s k fritidsfiskare och något flata tjänstemän bara fördröjer utrotningen genom undanflykter. USCH!
Nu till dagens recept på den lax jag lagade till:
1 gul lök
1 bit djupfryst portionslax
* lax och lök, skuren i mindre bitar, kryddas med salt och peppar och kokas tillsammans i ca 10 min.
* koka upp vatten MEN lägg i lite’ frysta grönsaker, salta och krydda
tillsätt potatispulver i lagom mängd och blanda med en visp.
* lägg upp på tallrik – löken + laxen + potatismos + skivad gurka + champinjoner som skivats och lagts i solrosolja.
Denna festmåltid kostar Dig under 10:an och då har Du fått grönsaker I POTATISMOSET + att det ser smakligt ut med grönsakernas färger.
Varsågod!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar