Kroppkakor – ja, det är kanske en maträtt som Du antingen tycker om eller INTE tycker om! Det finns oftast inget mitt emellan – antingen äter Du eller äter Du INTE kroppkakor.
Riven potatis, mjöl, fläsk i tärningar, lök och kryddor ELLER – om det skulle vara högtid (i Blekinge) – ål istället för fläsket.
Tillägg ibland lingonsylt, grädde eller skirat smör.
Hemmalagade kroppkakor är som köttbullar tror jag – ’mammas’ beroende på vem som äter dem o här finns ingen ’Mamma Scan’ eller ’Pappa Ingemar’ som kan ersätta ’mamma’.
Min största erfarenhet av kroppkakor härstammar från Blekinge och där görs de på rivna råa potatisar, vilket onekligen är min favorit. De blir lite’ gråa i färgen men de skall vara sådana!
Wikipedia har givetvis en artikel om just KROPPKAKOR och här beskrivs mera komplett vilken ’nationalrätt’ det egentligen är, håll tillgodo:
”Kroppkaka är en maträtt som finns i olika varianter längs Smålandskusten, på Öland och i Blekingen. Den utgörs av en "boll" av en potatisbaserad deg med inbakat fläsk och lök.
Kroppkakor finns i många mer eller mindre lokala varianter. Blekingekroppkakorna, även kallade gråa kroppkakor, innehåller nästan bara råriven potatis och endast en liten mängd mjöl. Öländska kroppkakor görs på till största delen rå, riven potatis och med visst inslag av kokt potatis. Smålandskroppkakor har mycket mer kokt potatis i degen. Dessa kroppkakor blir ljusare till färgen. I Blekinge finns varianter på kroppkakor som istället för tärnat fläsk har antingen sjöfågel eller ål som fyllning. En version, kallad "blinning", är en kroppkaka utan fläsk eller lök. I många kroppkakor ingår kryddpeppar som ger en karaktäristisk smak.
Kroppkakor äts med gräddmjölk och lingonsylt eller med skirat smör och lingonsylt.
En liknande maträtt som är vanlig i norrland är palt. En skillnad är att denna alltid baseras på rå potatis vilket gör palten fastare samt att palt har annan fyllning (den saknar lök).
Kuriosa
På Kalmar nation vid Lunds Universitet äts vartannat år kroppkakor vid Lunds äldsta studentorden, Storaste Kroppkakan, instiftad 1897. På Kalmar nation i Uppsala äts kroppkaka varje år, vid den högtidliga Kroppkakegasquen.”
1 kommentar:
Kroppkakor är GOTT!
Skicka en kommentar