Vasa, eller Wasa, är ett svenskt örlogsskepp om kantrade och sjönk i Stockholms ström på sin jungfruresa den 10 augusti 1628. Skeppet bärgades den 24 april 1961 och är sedan 1990 inhyst i
Vasamuseet på Djurgården i Stockholm.
Karta över Vasas färd, från varvet (1) över slottet (2) där hon bestyckades och riggade till haveriplatsen söder om Beckholmen (3).
Det samtida namnet på skeppet var Vasen efter den
vase som finns i Vasaättens släktvapen. Vasa föll i stort sett i glömska efter några tidiga misslyckade försök att bärga henne. Hon lokaliserades åter 1956 och bärgades fem år senare i stort sett intakt. Hon hystes i en tillfällig byggnad som kallades Wasavarvet till 1988 då hon bogserades till det nya Vasamuseet. Vasa är unikt välbevarad och är det enda 1600-talsskeppet i världen som bärgats i så gott skick. Vasa har blivit en av Sveriges populäraste turistattraktioner och har hittills lockat över 25 miljoner besökare.
Den exakta orsaken till att Vasa förliste är inte helt klarlagd, men det är fastlagt att hon var alldeles för rank för att kunna segla stabilt vid hårdare vind.
Inuti skeppet och runt förlisningsplatsen har tusentals föremål och kvarlevor av 16 människor återfunnits. Bland föremålen finns kläder, vapen, kanoner, verktyg, mynt, mat och dryck och sex av Vasas tio segel. Föremålen och skeppet har varit ovärderliga för detaljerad kunskap om varierande vardagsliv under tidigt 1600-tal. När Vasa byggdes skulle hon representera Sveriges militära och politiska makt och
Gustav II Adolfs auktoritet som krigarkung. Stora kostnader lades ner på att dekorera och utrusta skeppet. Hon var en av de största och tyngst bestyckade krigsfartygen i världen när hon byggdes och var utsmyckad med hundratals skulpturer i bjärta och levande färger.
http://www.vasamuseet.se/Vasa och Götheborg var två ungefärligen samtida skepp med olika syften, Vasa ett krigsskepp och Göthebnorg ett handelsfartyg och idag finns de placerade på både västkusten (Götheborg) och ostkusten (Vasa) i städerna Göteborg respektive Stockholm.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar