September är årets nionde månad i den gregorianska kalendern och har 30 dagar. Detta vet nog de flesta genom ramsan ”30 dagar har november, april juni och SEPTEMBER, 28 en allen, alla de övriga 31 (dagar)”
Intressant att veta är att även om september är den nionde månaden enligt vår kalender betyder namnet den sjunde månaden. Detta beror på att man år 153 f. Kr flyttade årets början till januari istället för mars, där den tidigare legat. Upproren i Roms hispaniska provinser tvingar det året konsulerna att ta över sina ämbeten tidigare än årets traditionella inledningsdatum, som är 15 mars. Från och med nu inleds det romerska året den 1 januari.
September kallades förr i Sverige för höstmånad och i Danmark för fiskemåned.
Onödigt vetande:
September börjar alltid på samma veckodag som december.
Fiske och jakt intensifieras nu efter sommaruppehåll och samhället går ner i varv i och med att semestrarna är över och att skolorna har börjat samtidigt som det mera ’normala’ tillståndet inträffar med ordnade tider och uppgifter. Livet har återvänt till mera vardagliga förhållanden. Sommaren är ju visserligen skön men ALLT skall ju hinnas med under relativt begränsad tid.
Naturen förbereder sig för en vilopaus och färgprakten är helt enastående. I Vermont i östra USA anordnas särskilda höstsafaris för att beskåda höstens färgskiftningar och där finns ett 70-tal lövträd vars olika färger ger en obeskrivlig upplevelse. Skall Du (ändå) besöka Vermont så passa på att köpa Maple sirup eller lönnsirap. Du kan köpa små eller stora förpackningar och gillar Du sött till Dina ”american pancaces” så ta en stor förpackning! Priset är också ett helt annorlunda än det vi ser i butikshyllorna här hemma. American pancakes. /Jag tror att ’de lärde’ tvistar om huruvida det skall stavas pancaces eller pancakes – vilket är korrekt?)
Du kan använda dem till kaffet med socker eller sylt eller ännu hellre MAPLE SIRUP men Du kan också använda dem som mellanmål med korv eller bacon eller, varför inte, ’både och’.
Ett av alla recept bifogas här:
Ingredienser
2 dl Filmjölk el vanlig mjölk
1 Ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
- helst inget socker – eller salt!
Margarin till gräddningen i vanlig stekpanna på medelvärme tills plättarna fått en gyllenbrun färg!!
Tillagning
Vispa mjölk med ägg. Tillsätt mjöl, bakpulver (och ev socker och salt.) Blanda väl.
Grädda plättarna på medelhög värme i pannan (mer stekfett behövs ej). Plättarna ska vara 10-15 cm breda och 2 cm tjocka.Vänd pannkakan när ytan stelnat.Stek ett par minuter på andra sidan.
(Stek samtidigt bacon och korv på medelhög värme till fin yta.)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar