Vad är då en osthyvel – enkelt för Dig som bor i Norden och har ’köket fullt’ men för alla övriga – VAD ÄR EN OSTHYVEL?
Wikipedia
”Osthyvel
är ett hushållsredskap som används för att hyvla tunna skivor av hårdost.
Den påminner i ett vanligt utförande något om en stekspade och i främre delen, som ofta är av rostfritt stål, finns en vass skåra där den tunna skivan förs ut och lägger sig på spaden, då man pressar och drar redskapet mot osten. Ostskivans tjocklek kan anpassas genom att man böjer upp bladet något. Det finns även osthyvlar utan den spadliknande delen, som är lämpliga för lite krämigare ostar, som annars fastnar på bladet. Det finns också ostskärare där en pianotråd är spänd utefter ett stålskaft.
Osthyveln är vanlig i nordiska hushåll. I Sverige äts 13 kilo hårdost per person och år, vilket är mest i världen. (2005) En stor andel av detta portioneras ut med osthyvel.
Osthyveln uppfanns 1925 av den norske möbelsnickaren Thor Bjørklund. Han grundade företaget Bjørklund & Sønner som fortfarande tillverkar den ursprungliga modellen i Lillehammer."
Vem var då Thor Bjørklund?
(Från Wikipedia hämtar vi följande:)
"Thor Bjørklund, född 1889, död 1975, norsk möbelsnickare och osthyvelns uppfinnare.
Snickaren som blev irriterad över att inte kunde få de tunna skivor han önskade med kniv, började 1925 i Lillehammer experimentera med sin snickarhyvel i hopp om att kunna skapa något liknande i ett format som passade i köket, vilket lyckades. Han gjorde till en början osthyvlar till sin bekantskapskrets och fick den 27 februari 1925 patent på redskapet, som idag nog finns i de flesta hushåll i Norden." Osthyveln är ett enkelt och oumbärligt köksredskap, som är så gott som okänt i världen (utom i Norden)
Jag har besökt många främmande länder med milliontals innevånare och det förvånar mig att ingen tagit upp detta enkla men utmärkta redskap i respektive länder. Vem vill tillsammans med mig starta export/import? Hör av Dig i så fall. En oanad marknad ligger öppen! Jag har fler artiklar att ta' med i 'portföljen' - artiklar som är ovanliga utanför Norden men ack så vanliga och oumbärliga här.
Sagt om ost
"En dessert utan ost är som en skönhet som saknar ett öga" (Jean Anthelme Brillat-Savarin, La physiologie du goût).
"Hur skall man kunna styra ett land som har 258 sorters ost?" (uttalande som tillskrivits Charles de Gaulle).
"Ost är ost och alltid möts vi två" (Majestix på vägen till en hälsokur för sin krånglande lever i Uderzo/Goscinnys Asterix - Romarnas skräck).
"Poets have been mysteriously silent on the subject of cheese." - Poeter har varit misstänksamt tysta om ämnet ost. - G. K. Chesterton, Alarms and Discursions (1910)
1 kommentar:
varfor inte:)
Skicka en kommentar