Uppväxt i ett västkustsamhälle hade vi slöjdsalen i källaren till skolan. När kriget började togs dessa lokaler i anspråk som skyddsrum, slöjdbänkar och -utrustning togs bort och sandsäckar placerades utanför fönstren. Jag hann att förfärdiga tre olika saker i trä, en skärbräda, en hängare att sätta på väggen och en ’vindleka’ - jag vet inget annat namn på den prylen. Det var en propeller (snedskuren och svår att göra) fäst vid en käpp och man skulle springa och på det sättet få propellern att snurra, vilket den också gjorde. Skärbrädan har jag kvar här i mina gömmor ännu.
Tänk va’ en märklig man på helt annan plats på jorden man kan ställa till med o då var ju detta absolut INGET mot allt annat otyg som följde med kriget! Min reflektion är mera att klargöra orsaken till varför jag inte fick gå i slöjd som jag önskat.
Däremot fick jag senare i åren gå ’kockskola’ eftersom killarna på min hemort mestadels blev fiskare eller i varje fall sjöfolk o därför skulle kunna lite’ om matlagning eller åtminstone kaffekokning! Maten på fiskebåtar är eller var ju inte så avancerad o flertalet lärde sig nog bäst att KOKA kaffe, något annat sätt att göra kaffe fanns inte DÅ!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar