I tidningen LAGALÄTT nr 8/2007 läste jag om ett ”--- race vid spisen?” och min outtalade fråga besvarades genast med ”Jo, tiden är central för våra läsare och därför också i LAGALÄTT.”
Längre ner i ledaren kan man läsa att tidningen innehåller ”--- massor av inspirerande recept på max 30 minuter." och vidare ”Tryter tiden finns Laga extra där vi från och med nu pressar tiden till max 20 minuter.” HJÄLP!
Lagar 'man' med denna tidspress ”snabbmat!" - eller ----?!
Den som inte har tid att laga maten har väl inte heller tid att äta den så det är ju en helt onödig minutjakt med åtföljande stress och stressrelaterade besvär som följd!
I min bohusländska födelsebygd fanns ett antal lokala ord och uttryck med otvetydigt innehåll såsom ’fomme’. En fomme var - och är - en person med begränsade förståndsgåvor men ändå inte helt ’ute’ som det kanske skulle definieras idag.
Matlagning på tid hör enligt min mening hemma i mattävlingar och bara där som ett moment i tävlingen men inte rimligtvis vid matlagning hemma i köket för Din egen familj! Var istället glad att någon vill och kan laga mat idag o jäkta dem inte!!
För ca 30 år sedan deltog jag i mitt arbete i ett mycket ’brett’ symposium om livsmedel och det sades redan då att ”vi har förlorat en generation av husmödrar och är på väg att förlora den andra”, med andra ord personer som vill och kan laga mat i hemmet! Orsaken sades då vara att få mammor är hemma och överför denna kunskap till sina barn! Är situationen så mycket förbättrad idag? Snarare tvärtom! (Se inlägg om märkning senare!)
Om Du vill på något sätt reducera tidsåtgång vid matlagning laga då istället större portioner åt gången och frys in dessa portionsvis eller styckvis för att vid måltidsdags bara värma i mikro och lägga till lämpligt ’grönt’. Avsätt ett par timmar under veckoslutet för detta och Du sparar totalt sert mera tid och kan ”tanka” - för det är ju det som sker idag vid måltider och i hemmet - på ’0-tid = den tid det tar att värma i mikron.
Lämpliga rätter att bereda i större portioner kan vara ex
Köttgrotta, köttbullar, pannbiff, moussaka, kålpudding, la sagne, chili con carne, olika pastor m fl.
Allt för Dig --- varsågod o sök bland sidorna nedan och mycket mera!
måndag 20 augusti 2007
MATLAGNING I HEMMET på tid - VILKEN TID vi lever i!!!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
L O O K
L Ä S V Ä R T
- Jag tycker mycket om att läsa udda litteratur, gärna böcker som gallrats ut från biblioteken och som Du kan köpa för en 'spottstyver'. Du finner bland dessa böcker sådana som inte är så väl kända vare sig till författare eller innehåll MEN de kan ibland vara nog så intressanta! Du har dessutom den fördelen att böckerna är Dina och att Du därmed kan göra de anteckninghar Du vill för att 'gå tillbaka sedan' (givetvis med blyerts!)
DAGENS CITAT .....
SVANEN
Tack för att just DU är intresserad!
Ja, om Du kommit till denna sida av en tillfällighet eller medvetet betyder inget - Du är LIKA VARMT VÄLKOMMEN och kanske min blogg kan ge Dig svar på något Du inte visste eller kanske saknade uppgifter om tidigare - i så fall har den ju fyllt sin uppgift! I annat fall har den i varje fall hållit mig sysselsatt stundtals och minnena har osökt kommit för mig!
Entré
Resor
Varmvatten i överflöd
Nutidshistoria
För en 29-a som upplevt 2WW som barn gick vissa händelser 'förbi' men finns där ändå o först som vuxen - eller rättare - äldre - kommer dessa händelser för en som en journalfilm - jag minns från före kriget att vi kunde köpa 'brus' i Vassbotten men att det i och med att kriget kom till Norge inte längre kunde gå över gränsen eftersom det fanns vakter på både den svenska och norska sidan, svensk respektive tysk militär, jag minns ex när nedskjutna flygare flöt iland döda med syrgasmask påtagen och skulle tas omhand, hur allierade flygplan som bombat städer i Tyskland följt svenska kusten för att undgå beskjutning o sedan tog kortaste sträckan tillbaka till England, hur tyska o engelska marinfartyg besköt varandra med spårljus och hur vi som barn gick upp i bergen för att bese 'skådespelet', jag minns när gengasen var det medel som drev fordonsparken och då bara nyttotrafik fick tilldelning av bildäck, jag minns när vattnet frös i köket pga de kalla vintrarna omkring 1940-talet o jag minns hur jag själv drabbades av att vår slöjdsal blev skolans skyddsrum, jag minns hur jag i krigets slutskede som ung hemvärnsman fick i uppgift att vakta tyska officerare som flytt från Norge och att dessa dagen efter lotsades ut på internmationellt vatten och gavs kurs till Danmark, jag minns ---
Naturen
Upplevelser ---
- Kinesiska muren var en verklig upplevelse men det blev tyvärr bara ett besök vid Badaling - kul att ha varit där och att ha beviset därpå i en liten ask.
- Twin Towers hade jag glädjen att besöka vid ett besök i New York och min biljett därifrån är idag 'guld värd' eller mera pga det tragiska som hänt.
Om mig
- GMS's blogg
- Sotenäs, Bohuslän, Sweden
- Jag är en tidig 29-a, mao en sann veteran. Född i Bohuslän den kallaste februarinatten det året har jag möjligen påverkats av kustens klimat både till kropp och själ. Kvinnan vid min sida var en genuin värmlandstös som jag saknar mycket sedan hennes hastiga bortgång för 7 år sedan. Det var den smygande förfärliga cancern som ändade hennes liv på 3 månader! På tal om veteran - hade jag varit en veteranbil hade jag varit befriad från skatt - märklig orättvisa1 En bil efter 25 år och en veteran INTE efter > 79 år!
Intressen
- Hygien (främst livsmedels-) Kina Språk Kultur Hembygdsfrågor Familj Resor Nutidshistoria Släktforskning
Kommande ---
Bl a - utan speciell ordning
Mordbranden
När militären rekvirerade 'svanen'
Gripens nedskjutning
Första semestern - 3 dagar - vedlastning
Hälsning på tysk flygare o vv
Semestrar 'då och nu', från 3 - 32 dagar!
Lediga lördagar - va' ä de' för nåt'?
Inköp förr och nu!
Vedkörning från bl a norska gränsen
Nöjen då OCH NU?
Krigsminnen
Ransoneringen
Kalla vintrar
Mörkläggning
Svarta börshandeln
Hitler tog ifrån mig slöjden!
Gengasen
Kaninfarmare
När jag vaktade tyska officerare
Skurlov
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar