"Sötsur sås" fick vi stifta bekantskap med i kinarestaurangerna till de friterade räkorna och säg den som inte tycker om den smaken!
Nåja, bland de första kom väl pizzan men vad är det för krydda som ger den ’goa’ smaken? Sommartid kan Du under semesterresor i medelhavsområdet plocka den på egen hand alldeles vid vägkanten – OREGANO! Jag minns vid ett besök i Malmö att pizzerian ifråga lämnade ett litet kuvert med oregano och Du fick krydda själv Om Du inte skulle tycka om smaken!
En annan variant är de kryddade korvarna från det vi haft wienerkorvssmet i korvskinn och korvarna har smakat lika men haft olika namn beroende på korvarnas längd från Wienerkorv till Prinskorv och slutligen Princesskorv, sistnämnda inte mer än ca max 3 cm och endast förekommande vid jultid! Var tog förresten knackwursten vägen? En ganska grov men smaklig korv från Rybergs i Uddevalla och försäljaren hette - tror jag - Johansson. Som barnbarn till en av ortens specerihandlare kunde man ibland få en smakbit!
Idag har vi charkuterister från andra länder och med andra kulturella vanor i sitt ’bagage’, vilket gör att vi fått dessa smaker så att säga ’på köpet’ när vi handlar korvarna med de annorlunda namnen. Ofta kommer dessa från medelhavsländerna och där är vi ju som semesterfirare väl hemmastadda. Detta har också gjort att vi bleka svenskar blivit mera färgrika både till utseende och vad gäller smakbehov. Vi frågar efter de produkter vi smakat på under semestern och helt plötsligt finns de där MEN – hur skall vi tillreda dem?
Min enkla men goda korvmåltid bestod av följande:
1 potatis skalas, delas i bitar och kokas
3 Kabanosser (ca 150 gr) delas i små bitar och läggs i kastrullen när potatisen närmar sig ’färdig’ efter så där 5-6 minuter.
Samtidigt blandar jag i 2 msk djupfrysta ärter (aldrig ’fel’)
Krydda med en bladkrydda typ soppkrydda (se bild), som Du finner i butiker där våra invandrare gör sina inköp, ex Orienthuset i Göteborg. När Du ändå är i en sådan butik – passa på att fråga någon om hur för Dig okända maträtter skall tillagas – Du får veta och har genom Din fråga gjort någon glad denna dag!
Fyll på ca 1 dl mjölk och red detta med vetemjöl. Detta gör Du enkelt genom att strö ut ca 2 msk vetemjöl ovanpå innehållet i kastrullen och rör om medan det hela kokar på svag värme. När Du känner att redningen ’satt’ sig och att Du ser att det är en stuvning, lägg upp på tallrik och garnera med 4 tomatklyftor.
Denna maträtt blir både smakrik, god och närande och om Du serverar i en djup tallrik kan Du givetvis också använda sked istället för kniv och gaffel och Du sparar då både disk och Din dyrbara tid - dessutom - Miljövänligt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar