Fisk har jag ju pratat varmt för tidigare i veckan o idag är det dags igen. Jag hade i frysen två Alaska Seelachs filéer, som var panerade med ströbröd och Lemon-Pepper, gott! MEN – jag ville ju inte ta’ tiden att steka och passa stekningen med tid och vändning – vad gör jag?
Det närmaste Alaska fisken kommer är troligen fångstvattnen, de finns på n halvklotet i de rena vattnet i N ishavet och omkring Canada/Alaska och norr om Ryssland och i Berings hav, kalla friska och rena vatten. Denna fisk är en god ersättare för den snart utfiskade torsken. Varför inte prova äggsås till Alaska pollock nästa gång? - jag skall göra det!
Ingredienser:
2 mindre gula lökar delas i bitar och läggs i kastrull
2 djupfrysta See-lachsfiléer enligt ovan placeras ovanpå den kokande löken efter ca 10 minuter, total koktid ca 20 minuter.
1 potatis skalas och delas i skivor och kokas ca 5 minuter (utan salt)
Servering – lägg upp på tallrik:
Kokta morötter tas från kylen (se tid. inlägg) och värms i mikron
Fiskfiléerna – båda! – (det har Du ju råd med när Du handlat på Lidl!)
Den kokta potatisen som Du skurit i skivor
Den kokta löken, som nu blandats med paneringen i kokvattnet till en simmig sås
Toppa med Taco-sås, dels för att får lite kontrast (färg), dels för att stämma in i smaken med citronpeppar’n.
En god och säkerligen också nyttig maträtt har setts födas i mat-verkstan!
OBS! Glöm inte svaret på varför maträtten kallas Rolands fisk!
Alaska Seelachs har inget med laxfiskar att göra utan är en torskfisk med gråvitt kött. Lägg märke till att i Europa är det bara tyska språket som benämner denna fisk ’lax’.
Beteckningar:
Latin: Theragra chalcogramma
Tyskland: Alaska-Seelachs
England: Pollock, Alaska Pollock
Frankrike: Lieu de l'Alaska, morue du Pacifique occidental
Spanien: Abadejo de Alaska, Colin de Alaska
Italien: Merluzzo dell' Alaska, Pollack d' Alaska
Sverige: Alaska Pollock
Hur är det man säger - Kärt barn har många namn!
Mixade fiskfakta
*En modern båt som är en flytande fiskfabrik, kan ta upp lika mycket torsk på en timme som en fiskebåt på 1500-talet tog upp under en hel säsong
*Småskaliga flottor och enskilda yrkesfiskare står för ca hälften av världens fångster, där den mesta fisken används som människoföda (World Resources Institute)
*I Sverige arbetar ca 2 500 människor inom fiske- och fiskberedningsindustrin (Fiskeriverket).
*Fisk med högt fettinnehåll såsom lax, sill och makrill innehåller Omega-3-fettsyror som visat positiva hälsoeffekter, till exempel som skydd mot hjärtsjukdomar, högt blodtryck, njurproblem och autoimmuna sjukdomar (BMA)
Man räknar med att det finns cirka 27 000 fiskarter i världen (Fishbase).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar