Kanelbullens dag är en årlig
temadag i Sverige
den 4 oktober och instiftades 1999 av Hembakningsrådet. 2008 firas alltså denna dag för tionde året i följd. Syftet med dagen är kommersiellt: att sälja kanelbullar.
Kanelbullens dag märks främst genom reklamskyltar i butiker och serveringar.
Kanelbullens dag förekommer även bland svenskar i Nya Zeeland och Svenska kyrkan i utlandet på många orter.
Hembakningsrådets recept återfinns nedan och resultatet blir 'prima'.
Baka egna kanelbullar - Cirka 24 bullar
75 g smör, rumsvarmt
7 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl baksirap eller strösocker
2 krm salt
1 tsk stött kardemumma
25 g jäst för söta degar
2 1/2 dl fingervarm mjölk
Fyllning:
50 g smör, rumsvarmt
2 msk strösocker
1 msk kanel
Pensling:
1 ägg, uppvispat
Pärlsocker, hackad mandel eller strössel
Gör så här:
1. Skär smöret i skivor eller klicka ner det i köksmaskinen eller bunken.
2. Mät upp 7 dl av mjölet (spara 1/2 dl till utbakningen) och häll i bunken tillsammans med sirap, salt, kardemumma och smulad jäst. Häll på mjölken.
3. Arbeta fram en smidig deg. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla till en rektangel 25x50 cm.
5. Rör samman smör, socker och kanel till fyllningen. Bred den över degen.
6. Rulla ihop till en rulle från långsidan. Skär rullen i bitar. Lägg dem glest på bakplåtspappersklädd plåt.
7. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Pensla försiktigt med ägg och strö över pärlsocker, mandel eller strössel.
9. Grädda i mitten av ugnen cirka 12-15 minuter.
Källa: Hembakningsrådet
Hembakningsrådets recept ovan ger helt klart ett bra resultat.
TIPS! Har Du vid något tillfälle märkt att smör och kanel runnit ut ur smeten sedan Du rullat ihop degen kan Du strö över lite maizena och Du binder då detta ’goda’ och slipper att det rinner ut på plåt eller papper!
Swedish cinnamon buns är detsamma som KANELBULLAR om Du ser beteckningen vid besök i engelsktalande länder.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar