Totalt förekom cirka 50 svenska slavskeppstransporter inom den transatlantiska slavhandeln mellan 1600- och 1800-talet.Sverige var således en liten aktör på marknaden jämfört med bland annat Storbritannien, Portugal, Nederländerna och även Danmark.
När slavhandeln blivit en het fråga internationellt bestämde den svenska regeringen att det var bättre att hålla sig utanför den. Sverige förbjöd dock slavhandeln på Saint Barthélemy först 1813 men slaveriet där avskaffades inte förrän den 9 oktober 1847, fjorton år senare än i USA:s nordstater och England. Då slaveriet avskaffades köpte svenska staten de återstående svenska slavarna (som man kan anta därefter blev fria). Enligt Herman Lindqvists artikel i Aftonbladet 8 oktober 2006 var det 523 slavar som köptes fria och man betalade 80 riksdaler för varje slav. Den sista svenska slaven på St. Barthelemy friköptes 1847.
Efter slaveriets avskaffande blev ön en allt mer betungande finansiell börda för den svenska staten och man försökte göra sig av med den genom att först erbjuda den till USA, som tackade nej, och sedan till Italien, som inte heller var intresserade, och slutligen Frankrike, som gick med på att ta tillbaks ön i augusti 1877. I en folkomröstning på ön där befolkningen tillfrågades om övergången till Frankrike brydde sig bara 352 personer om att rösta, och av dessa var endast en emot förslaget.
(Wikipedia)
Slaveriet avskaffas alltså i Sverige 1846 och 595 slavar på den svenska kolonin Saint-Barthélemy blir fria
1 kommentar:
Aw, this was a very good post. Finding the time and actual effort to
make a really good article… but what can I say… I hesitate a whole
lot and don't seem to get nearly anything done.
Also visit my page; click here
Skicka en kommentar